Aktuális

Magyar találmány: indul a robotláb

Bors

Létrehozva: 2015.04.10.

Emberi mozgásra képes robotlábat alkottak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem robotika laborjában.

Ma (pénteken) egy tudományos konferencián ismertetik az egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának legújabb kutatási eredményeit, ennek kapcsán a Bors bepillantást nyerhetett a robotika laborban történő fejlesztésekbe is. Az egyik legnagyobb sikert az „EE” névre ke­resz­telt robotláb aratta, amelyet többek között már egy japán kiállításon is bemutatták.

– Két akkori hallgatónk, Veres József és Tar Ákos azzal az ötlettel állt elő, hogy fejlesszünk ki egy robotlábat. Végül több verzió is készült, ez a legújabb fejlesztés. A cél az volt, hogy a robot képes legyen utánozni az emberi mozgást. Józsefnek és Ákosnak azóta már saját cége van, fejlesztéseik iránt pedig világcégek is érdeklődnek – mondja Koller Miklós egyetemi adjunktus. A robotláb egyébként egy ablaktörlő motorjából lett kifejlesztve, ez is szép példáját mutatja a magyaros leleménynek.

Mégsem ez a fiatalok legnagyobb sikere: egy nyomásérzékelő szenzoruk ugyanis a világon valóban egyedülálló. Ez is a robotláb fejlesztéséből született, merthogy szükség volt egy szenzorra a robot talpára. Ebből aztán egy olyan innováció jött létre, amit számtalan területen alkalmazhatnak. Például robotkézre helyezve a szenzor képessé teszi az eszközt arra, hogy úgy is megtartson egy poharat, hogy közben vizet töltenek bele. A világ legjelentősebb robotikai cégei érdeklődnek termékeik iránt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek