Aktuális

Halott babákat adoptál, hogy eltemethesse őket

Bors

Létrehozva: 2015.04.28.

Elhagyott és kidobott csecsemők testét fogadja örökbe a nő, aki szerint mindenki megérdemli, hogy ne emberi hulladékként végezze.

Az elmúlt tizenkét évét annak szentelte a nő, hogy elhagyott gyerekeknek biztosítson megfelelő temetést.

Bernarda Gallardo 2003-ban olvasott egy történetet a helyi lapban, amiben az állt, hogy egy csecsemőt találtak egy fekete zsákba csomagolva a szeméttelepen. A szörnyű hír láttán megfogalmazódott benne egy ötlet, hogy ilyen ne fordulhasson elő, a cikk teljesen megváltoztatta az életét. 

 

 

- Ha kisbabád van, öltözteted, eteted és bölcsőbe fekteted. He helott, koporsóba kell fektetni és illően kell tőle búcsút venni - mondta Bernarda.

 

Fotografía de Alejandro Gallardo

Posted by Bernarda Gallardo Olivieri on 2014. október 30.

 

Egy családtag nem válhat emberi hulladékká, és ezt szerencsére megértették az orvosi tisztviselők is, akiktől engedélyt kért, hogy a gyerekek testét megkaphassa. A chilei törvények szerint, ha egy halott gyerekről nem lehet tudni, honnan származik, vagy azt, hogy élve született-e, akkor orvosi hulladékként kezelik és kidobják.

Persze ez nem ment ilyen könnyen, nagyon hosszú procedúra volt, míg a nő elérte célját. Ehhez örökbe kellett fogadni a halott kislányt, akit a szemét között találtak. A bíróság értetlenül állt az eset előtt, de Bernarda vágya teljesült, meggyőzte a bírót és az embereket, eltemethette a kicsit. A szertartásra, amit az általa Aurora névre keresztelt kislánynak szervezett, ötszáz ember ment el.

 

Fotografía de Alejandro Gallardo

Posted by Bernarda Gallardo Olivieri on 2014. október 30.

 

Bernarda tisztában van a chilei körülményekkel, tudja, hogy nagy szegénységben élnek az emberek és rengeteg erőszak veszi őket körül. Tizenhat éves volt, amikor megerőszakolták, de ő a "szerencsésebbek" közé tartozott, mivel családi segítséggel fel tudta nevelni lányát. Rengetegszer eszébe jutott, hogy ha nem kap támogatást, ő is olyan anyává válhatott volna, mint akár a kis Aurora anyukája.

Chilében az abortusz nem legális, és rengeteg a nemierőszak, ráadásul sokszor a családfő vagy eltartó az elkövető, így sokan kerülnek nehéz helyzetbe. A fiatal anyák sokszor azt a megoldást választják, hogy hazudnak, azt mondják halva született gyermekük, mert így nem kapnak büntetést.

Bernarda próbálja felhívni a figyelmet a szörnyű állapotokra, és az elmúlt tizenkét év során már négy kisbabát vett magához, hogy méltó módon búcsúzzon tőlük. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek