Aktuális

Morvai: Nálam van Petőfi Sándor koponyája

G. J.

Létrehozva: 2015.03.13.

Szenzációs bejelentést tesz ma Morvai Ferenc: 166 év után megoldódik Petőfi Sándor halálának rejtélye. A kutató megdönthetetlen DNS-teszttel bizonyítja igazát.

Kutatás Morvai Ferenc, a Megamorv-Petőfi bizottság elnöke évekig tartó hallgatás után ma délelőtt nagy bejelentésre készül egy sajtótájékoztatón. A Borsnak eljuttatott közleményében azonban felfedett bizonyos részleteket Petőfi földi maradványainak kilétéről. Azt állítja: csaknem százszázalékos bizonyítást nyert, hogy a Szibériában talált földi maradványok valóban Petőfi Sándoré lehetnek, aki nem 1849-ben a segesvári csatában esett el, hanem 1856-ban, Szibériában halt meg.

Titokban elrejtették a barguzini csontokat

1989-ben bejelentették, hogy a nagy költőnk a Bajkál-tó közelében, Barguzinban halt meg és nem a segesvári csatában, mint ahogy az iskolában tanítják. Morvai Ferencet és munkatársait 26 év alatt sok támadás érte, mind a kutatók, mind a Magyar Tudományos Akadémia részéről. Elterjesztették, hogy a csontváz egy nőé volt. Hogy igazukat bebizonyítsák, a Petőfi bizottság kérelmet nyújtott be a Főpolgármesteri hivatalhoz, hogy felnyithassák Petőfi szüleinek Fiumei úti sírkertben lévő kriptáját, hogy DNS-mintát vegyenek. Ezt azonban elutasították. Morvaiék szerint a csontokat a magyar kormány meg akarta semmisíteni, ezért titokban csempészték azokat Magyarországra és elrejtették őket. Lapunk úgy tudja: egy templom alatt ásták el.

Felkutatták a költő vérszerinti rokonait

A közleményből kiderül: az évek alatt mindent elkövettek az expedíció tagjai, hogy tudományos bizonyítást nyerjen az elméletük. „Kondoroson több hektár területet felástunk, míg Petőfi István nevű öccsének sírját megtaláltuk, de a csontok használhatatlanok voltak. Több évbe tellett, hogy Európában felkutattuk Petőfi vérszerinti rokonait. Közjegyző előtt vérmintát vettünk tőlük. A Szibériában kiásott csontokból kontrollanyagot vételeztünk újabb DNS-vizsgálat céljára. A Sanghaji Orvosszakértői Intézetben elvégeztettük újból a DNS-vizsgálatot, és bebizonyítást nyert 99,9 százalékos DNS-azonossággal, hogy Petőfi Sándor földi maradványait találtuk meg” – foglalta össze Morvai.

Szülei Fiumei úti sírjába temetnék el a költôt

Morvai Ferenc szerint a Petőfi- kutatás magyar ügy. Újra felkérték az ügy támogatására a kormányt, de még nem kaptak választ. Az a céljuk, hogy a Szibériában talált csontokat eltemethessék Petőfi szülei mellé. „Reménykedünk abban, hogy a több mint 25 éves munkánk nem volt hiábavaló, békésen el tudjuk temetni Petőfi Sándor földi maradványait, és ebben senki nem akadályozhat meg minket” – zárta összefoglalóját a vállalkozó.  

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek