Aktuális

Norvég börtönben ülne a túszejtő mentős

Bors

2015. január 28. szerda 10:30

Nem kért konzuli védelmet a kirúgott magyar mentős, aki tavaly de-cemberben túszul ejtett egy szállodai alkalmazottat Oslóban.

Egymillió eurót (326 millió forint) követelt a magyar férfi, aki megkötözte a Hotel Royal Christiania szobalányát, utána késsel és elektromos sokkolóval fenyegetőzött, valamint kilátásba helyezte, hogy távirányítással bombát hoz működésbe. A túszejtő végül megadta magát, és részletes vallomást tett a rendőröknek. Ügyvédje, Tor Kjervik korábban közölte: 41 éves védence őszintén megbánta tettét, amelynek motivációja pusztán gazdasági jellegű̋ volt. Mentő̋sként dolgozott Magyarországon, de elbocsátották az állásából. Ezután utazott Norvégiába, ahol elkövette a bű̋ncselekményt.

A Bors a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól arról érdeklődött: történt-e érdemi előrelépés a férfi ellen folyó eljárásban? Válaszukban ezt írták: „Az érintett továbbra is Norvégiában tartózkodik, jelenleg előzetes letartóztatásban. Bírósági tárgyalásra a nyomozás lezárása után kerülhet sor, melynek időpontja egyelőre nem ismert. A magyar állampolgár továbbra sem kért konzuli védelmet.”

Úgy tűnik tehát, hogy a magyar férfinak tökéletesen megfelel, hogy a skandináv országban töltse le a rá váró büntetést. Ez nem meglepő, hiszen a norvég jogrendszer rendkívül enyhe, nincs halálbüntetés vagy az európai országokban alkalmazott életfogytiglan, a börtönök pedig korszerűek és kényelmesek. Az ügytől független jogász, dr. Magyar György lapunknak úgy vélekedett: Magyarországon a férfi tette terrorcselekménynek minő̋sül, amelyért tíztő̋l húsz évig terjedő̋, vagy életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Ezzel szemben Norvégia leghíresebb rabja, a 77 embert lelövő Anders Behring Breivik jogerősen 21 évet kapott, a mészáros egy luxusbörtön lakója. Egy másik híres elítélt, Varg Vikernes, az egykori black metal együttes, a Mayhem volt tagja. A sátánista zenészt együttesbeli társa meggyilkolásáért, továbbá négy templom felgyújtásáért ítélték el a kilencvenes években. Vikernes 15 év után szabadulhatott, s nem viselte meg különösebben a börtön, ahol tovább szerkeszthette honlapját, elkészíthetett két stú­diólemezt, és két gyermeket nemzett feleségének.

További cikkek

Eltűnt

Ezek voltak a magyar kislány utolsó szavai eltűnése előtt, nagy erőkkel keresik

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Betelt nála a pohár – A királynő kizárhatja Meghant és Harryt a családból

888.hu

Leonardo DiCaprio azt hazudta, hogy az Egyesült Államok a világ legnagyobb környezetszennyezője

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

vg.hu

Megbokrosodott hirtelen a forint, de nincs egyedül

heol.hu

Két ember halálához vezetett a kerecsendi férfi felelőtlen száguldozása

origo.hu

Múmiákat rejtett Asszuán közelében egy görög-római sír

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Micsoda este Budapesten! – izlandi lapszemle

origo.hu

Többségi tulajdonrészt szerez az állam a debreceni repülőtér üzemeltetőjében

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Mérhetetlen csalódottság van bennem – Nagy László

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kisebb katasztrófa, hogy a magyar válogatott kiesett – Kentin Mahé

borsonline.hu

„Azt sem tudja, merre van arccal előre” - Sebestyén Balázs elmondta a véleményét Kulcsár Edináról

origo.hu

Megijedt a gyalogos a locsolóautótól a zebrán, iszonyatos vége lett, hogy visszafordult