Aktuális

Lift helyett lépcsőznek az adósok Komlón

F. G.

2015. január 3. szombat 09:00

Csak azok használhatják a komlói tízemeletes házak liftjét, akik befizetik a közös költséget. A rendesen fizetőknek mobillal kell hívniuk a felvonót.

– Van, hogy fizetünk, de ha nem, akkor gyalog megyek az ötödikre – mondta a Borsnak Rotteh Ferenc, az egyik komlói magas ház lakója.

A komlói Ifjúság Lakásfenntartó Szövetkezet hét, általa kezelt tízemeletes épület liftjének vezérlését alakította át úgy, hogy csak telefonhívásra indul. A jogosultak számát ismeri a szerkezet. Az ötletgazda műszerész, Pap Zoltán maga is olyan házban lakik, ahol harmincegy családból tízen fizetik a közös költséget, ezért találta ki ezt a megoldást.

– A liftek átalakítása 770 ezer forintba került, a beruházás pedig már négymillió forintot hozott, mivel a tartozó lakók több mint fele pár hónap után megunta a gyaloglást, inkább fizetett – mondta Budaházy György, a szövetkezet vezetője, aki szerint az adósok az ombudsmannak és a miniszterelnöknek írogatnak leveleket ahelyett, hogy fizetnék a közös költséget. Az akció akkora siker, hogy a feltalálót már Veszprémből és Pécsről is megkeresték, hogy alakítsa át az ottani felvonókat.

– Sok előnye van. Többen gyalogolnak a fizetők közül is, ráadásul 30-40 százalékkal kevesebbet jár a lift, amivel spórolunk – mondta Felmérai Lászlóné kö­zös képviselő. A hét épületben csaknem negyven családtól vonták meg a lifthasználati jogot.

Az adósságot felhalmozók több mint 80 százaléka a rezsit sem fizeti, nemigen látnak esélyt kétmillió forintot érő lakásuk megtartására, azt ugyanis több devizatartozás terheli, amennyit ér. A huszonháromezer lakosú város hatszáz önkormányzati lakásának bérlői is tetemes rezsihátralékot halmoztak fel az elmúlt évtizedben.
 

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

astronet.hu

Heti angyalhoroszkóp: az égiek választ adnak a kérdéseinkre

she.life.hu

Hogyan ne pezsdítsd fel a házaséletedet, avagy így jártam az ehető bugyival (18+)

magyarnemzet.hu

Fenyő terhelő adatokat gyűjtetett Gyárfásról a kibékülésük után

vaol.hu

Pintér Sándor reagált: a rendőrök tudják, hogy ki lövöldözött Szentpéterfánál, üzent is neki

vg.hu

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

borsonline.hu

Edina és új szerelme – Titokban randiztak egy wellness hotelben

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

origo.hu

Bánat és döbbenet a magyar kézilabda-válogatott utolsó Eb-meccsén - galéria