Aktuális

Felkészült a börtönre a 94 éves Biszku Béla

Bors

2015. január 5. hétfő 08:00

A világ legidősebb, háborús bűnökért elítélt politikusa, a 94 éves Biszku Béla súlyos betegsége miatt budai otthonához van kötve, de már senkinek sem nyit ajtót.

Lefüggönyözött ablak

Biszku a II. kerületben él, egy négylakásos társasházban, de nem túl patinás környéken. A háznak saját autóbejárója, belső kertje van. Az ingatlan egyik szomszéd épülete egy félkész, ablaktalan ház, a másik egy régi építésű családi ház. A pesti panorámában nem gyönyörködhetnek a lakók a ház elhelyezkedése miatt. A kerítés nem túl magas, így könnyen belátni az udvarra. 

Úgy tudjuk, Biszku csak akkor hagyja el az épületet, ha orvosi kezelésre megy, a megkérdezett járókelők egyike sem találkozott még vele. A kommunista ex­politikus földszinti lakásának ablakait ottjártunkkor függöny takarta.

Lekaparta a névtáblát

A postaládáról és a kapucsengőrôl lekaparták a nevet. Csöngetésünkre senki nem válaszolt. Az egyik lakó később szóba állt velünk, de nyilatkozni nem akart. A rutinos elutasítás nem véletlen, hiszen a per kezdete óta a Jobbik tüntetést is szervezett a ház elé. Úgy tudjuk, az idős Biszku egészségi állapota rossz, már járni is alig tud. Szomszédai pedig szolidárisak vele.

Háborús bűnök

Az expolitikust idén májusban ítélte első fokon öt és fél év börtönbüntetésre a Fővárosi Törvényszék. Bűnösnek mondták ki felbújtóként és bűnpártolással elkövetett háborús bűntett miatt. Egyebek közt azért, mert a bíróság szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után, közvetve Biszku adott utasítást a salgótarjáni sortűzre, amelyben negyvenhatan, köztük nők és gyerekek haltak meg. Részvételét a megtorlásokban végig tagadta a volt belügyminiszter.

Orvosi stáb dönt róla

Biszku ügyében február végén születik jogerős ítélet. Még ha az elsőfokú döntést helyben is hagyják, Biszkunak valószínűleg nem kell börtönbe vonulnia. Betegségei miatt ugyanis nincs meg a minimális börtöntűrő képessége. Erről orvosi stáb dönt majd. Biszku korábban azt mondta, emelt fővel megy a rács mögé. Lelkiekben felkészült arra, hogy lecsukhatják. 

További cikkek

Börtön

Törölj mindent! – utasította diákját a vele szexelő tanárnő

Bűntény

Élő adásban rontotta meg kislányait a horroranya

Ez is érdekelhet

vg.hu

Három oltás után kapta el a koronavírust Újlaki Dénes

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

life.hu

Deutsch Anita és Kinizsi Ottó megmutatta 17 éves lányát: Emma kész nővé cseperedett - Fotó

hirtv.hu

A Telex már december 7-én bekészítette a meghalt Csollány Szilveszter cikkét

kemma.hu

Biznisz közben csaptak le Tatán a zsaruk dílerre és vevőjére (fotók)

origo.hu

Felismerik a barátaik hangját a vízilovak

nemzetisport.hu

Női kézi: újabb vb-bronzérmes dán játékossal hozták szóba a Győrt

origo.hu

Elszabadult a nyersanyag ára, ami nélkül nincsenek elektromos autók

nemzetisport.hu

Gyász: Amerikától Ausztráliáig – külföldön is megemlékeztek Csollány Szilveszterről

origo.hu

Kiintettek egy horrorkaravánt az M3-ason, ilyen rakományt még a rendőrök is ritkán látnak - fotók

origo.hu

Meg akart lógni az igazoltatás elől egy somogyi autós, az abroncsaitól a rendőrök is elképedtek