Aktuális

5 perc alatt végezték ki a 12 embert Párizsban

Bors

Létrehozva: 2015.01.07.

Mohamedről készített karikatúrákat bosszulhattak meg a terroristák a Charlie Hebdo szatírikus lapnál.

11.25 Két fegyveres AK–47-es gépfegyverekkel, golyóálló mellényben és egy páncéltörő gránáttal kiszáll egy fekete Citroënből. Harmadik társuk a kocsiban maradt. Berontanak a Nicolas Appert utca 6-os számú házba. Rájönnek, rossz címen járnak.

11.35 Két számmal arrébb, a 10-es számú kapualj előtt állnak. A lap egyik munkatársa gyerekével érkezik a napköziből. Fegyvert nyomnak a fejükhöz. Beüti a kapu kódját. A földszinten megölnek egy embert. Ő az a rendőr, akit a szerkesztőség védelmére rendeltek ki.

Az első emeletre tartanak, ahol éppen szerkesztőségi értekezlet zajlik. „Allah akbar” felkiáltással tüzet nyitnak. Tízen halnak meg. Halomban hever­tek a teremben a holttestek – mondja később egy szemtanú. Távozóban azt üvöltik: a jemeni al-Kaida hajtotta végre a vérengzést. Megbosszultuk a Prófétát. Franciául mondják mindezt.

11.40 Kilépnek az utcára, a Citroen felé mennek. Ekkor fut be egy járőrautó. 12 lövést eresztenek a szélvédőjére. A kocsiban ülő rendőr kiszáll az autóból, sebesülten, pisztollyal viszonozza a tüzet, majd elterül a járdán. Az egyik fegyveres odalép hozzá. A rendőr felemeli a fejét, szólni próbál, ekkor éri tarkóján a halálos lövés. A terroristák a Citroën felé mennek. Egyikük az indulás előtt még beteszi az anyósülésre a kocsiból kiesett, a meneküléshez váltásnak használt tornacipőjét.

11.50 A csoport előbb egy Renault sofőrjétől rabolja el autóját, majd néhány kilométer után egy Ford Transitba szállnak át.

12.15 Nyomukat vesztik a rendőrök. Vélhetően metróra szállva menekültek tovább.

Bombát robbantottak

A lap 2006-ban került be a világ híreibe, amikor lehozták a nagy viharokat kavart dán Mohamed-karikatúrákat, és kiegészítették a saját karikatúráikkal is. A szerkesztőségre 2012-ben bombát dobtak. Azóta rendőr posztolt az épületnél.

Óriási erőkkel folyik a hajsza

A 12 embert lemészároló, 11-et megsebesítő brutális akció három elkövetője ellen hatalmas erőkkel folyt a hajtóvadászat, s Párizsban és környékén a legmagasabb fokú terrorellenes intézkedéseket rendelték el. A nemzetközi felháborodás óriási, Martin Schulz, az EP elnöke videoüzenetben fejezte ki megrendülését, és Áder János köztársasági elnök részvéttáviratban biztosította együtt­érzéséről Francois Hollande francia államfőt. Hollande a csütörtökre nemzeti gyásznapot hirdetett, és összefogásra kérte Franciaországot. 

A félelem az úr

Egy Párizsban élő magyar közvetlenül a támadás után mesélt a Borsnak az aktuális helyzetről. – Mindenkit sokkolt a támadás, kivéve az itteni szélsőjobboldalt, akik ünneplik ezt a szörnyűséget – kezdte a beszámolót a középkorú hölgy. Szerda délutánra spontán felvonulást terveztek az áldozatok emlékére, szombatra pedig egy nagyszabású terrorellenes megmozdulást – nyilatkozta a Borsnak MHB néven egy több évtizede Párizsban élő honfitársunk. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek