Aktuális

Megszólalt a bin Ladent kivégző mesterlövész

Bors

Létrehozva: 2014.11.07.

Egyetlen fejlövés végzett bin Ladennel pakisztáni házában. A három évvel ezelőtti amerikai titkosszolgálati akció főszereplője, Robert O'Neill mesterlövész számolt be a részletekről.

Kiderült, mi történt 2011. május 2-nak hajnalán a pakisztáni Abbotabad városának külkerületében álló erődítményben.

A helikopterekkel érkező kommandósok bin Laden háza mellett szálltak le. Egyik gépük a landolás közben lezuhant. A házba öten hatoltak be. O’Neill másodmagával küzdötte fel magát az emelti hálószobáig, közben végeztek bin Laden testőreivel, fegyvert rántó rokonaival. Homályos lépcsőfordulón át jutottak a hálóig. Éjjelátó készülékkel a fejükön figyelték a terrorista mozgását. Jól látták, ahogy védekezésül egy nőt a vállánál fogva maga elé húz. O’Neill és társa rögtön tüzet nyitottak rá. Mindez a másodperc tört része alatt játszódott le.

Az első lövés a ház falába fúródott. A másodikat O’Neill lőtte ki. Ez a lövedék a homlokán találta el bin Ladent. Koponyája szétnyílt, azonnal meghalt. Miközben összecsuklott újabb lövés érte, ezúttal a mellkasán. Teste az ágy mellé zuhant, perceken belül vérben úszott a szoba. A kommandóegység másik három tagja később érkezett meg a szobába. Egyikük a már élettelen testbe egy sorozatot engedett bele. A holttestet helikopterre pakolták. Az egyik katonának már csak a tetem mellkasán jutott hely.

Robert O’Neill 38 éves, a haditengerészet speciális egységénél, a SEAL alakulatnál szolgált. Mesterlövész, aki napjainkban Montana állam egyik nagyvárosában él, jelenleg munkanélküli. Bár tizenöt éven át űzte gyilkos hivatását, számos bevetésen vett részt Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában, most éppen orvosi ellátásra sem jogosult hazájában, mert nincs aki fizesse a biztosítását.

A terroristavezér halálának az amerikai szenátus által szigorúan titkosnak minősített részleteiről azért beszél, hogy pénzhez jusson. Tavaly már mesélt néhány körülményről, „Lövész” álnéven adat közre visszaemlékezéseit az Esquire magazinnak. Egy katonai szaklap azonban felfedte kilétét, így a héten már valódi nevén adott interjút a Washington Postnak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek