Aktuális

Rendőröket vettek őrizetbe szexuális zakaltás miatt

MTI

2014. október 6. hétfő 17:40

Szexuális zaklatás miatt kilenc rendőr ellen indítottak eljárást a felső-egyiptomi Minja városában - adta hírül hétfőn az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap.

A csak Szabáh néven említett 19 éves áldozat tanúvallomása szerint két rendőrőrmester egészen a lakásáig követte, ahol a fiatal nő "perverz bűncselekmény" elszenvedőjévé vált. Egyelőre nem ismeretes, hogy történt-e tényleges nemi erőszak. A rendvédelmi erők további hét tagja ellen azért folyik vizsgálat, mert kollégáik védelme érdekében az eset napjára bezárták a helyi rendőrőrsöt, így akadályozva meg a fiatal nőt abban, hogy panaszt tegyen.

Egyiptomban nem ritka, hogy a biztonsági erőket nemi bűncselekményekkel kapcsolatos vádak érik. Emberi jogi szervezetek szerint az ilyesmi bevett gyakorlatnak számít az ország büntetés-végrehajtási intézményeiben.

A 2011-ben kitört forradalom alatti kairói tömegtüntetések idején ezért számos nőn akaratuk ellenére szüzességi tesztet végeztek el, így védve a rendvédelmi erők tagjait az effajta vádaktól.

A fentihez hasonló eset legutóbb szeptember végén került nyilvánosságra, akkor egy szellemi fogyatékos nő vált szexuális bűntett áldozatává Kairó egyik rendőrállomásán. Szemtanúk szerint a vádlott rendőr a nőt kivezette a váróteremből, és az épület egy olyan részében erőszakolta meg, amely nem volt biztonsági kamerákkal felszerelve.

A szombaton kezdődött iszlám áldozati ünnep, az íd al-adha kapcsán tartott utcai ünnepségek alatt országszerte több tucat férfit vettek őrizetbe nemi zaklatás vádjával. Az északi Rász el-Barr városkában megkéseltek egy 17 éves fiatalt, aki férfiak egy csoportja által bántalmazott nők védelmére kelt - írta az as-Surúk című lap hétfői számában.

Az észak-afrikai ország erősen férfiközpontú társadalmában komoly problémát jelent a szexuális zaklatás, amelynek az egyiptomi nők nap mint nap a nyílt utcán áldozatul esnek. A ragályként terjedő jelenség megfékezése a nyáron alakult kormány egyik bejelentett célja. Új törvény született, amely több éves szabadságvesztéssel bünteti a nemi zaklatást, a rendvédelmi erők pedig az utcán összegyűlt tömegekben elkövetett csoportos nemi erőszak megakadályozása érdekében külön alakulatokat hoztak létre.

Idén az íd al-adhát közvetlenül követi az Izrael ellen vívott 1973-as háború október 6-i évfordulója, amely Egyiptomban nemzeti diadalünnepnek számít. A terrorveszély miatti fokozott rendőri jelenlét eredményeképpen idén az elmúlt évekhez képest eddig alacsonyabb az utcákon elkövetett nemi bűncselekmények száma. 

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Heti horoszkóp 2022. január 17-23.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók a hétre

metropol.hu

Riasztás a szülőknek, különös Covid-tünet jelentkezhet a gyerekeknél

she.life.hu

Kamu menyasszony lehettem volna kétszázezerért egy estére...

magyarnemzet.hu

A német társadalom feltűnő gyengeségeire világít rá a pedofilbotrány

bama.hu

Figyelik a tilos ellenére behajtókat - írja olvasónk

origo.hu

Gyorsabban hűl a Föld belseje, mint azt eddig gondolták

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: A portugálok ellen nem hibázhatunk – Sipos

vg.hu

Oltásra kötelezik a 18 év felettieket a szomszédunkban

ripost.hu

A padláson találták meg az eltűnt magyar nő holttestét

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

borsonline.hu

Ezek voltak a magyar apa utolsó szavai, mielőtt vonat elé ugrott 6 éves lányával

origo.hu

Orbán Viktor: Kemény küzdelem után - fotó