Aktuális

Nyolcvan évig férfi volt, aztán nővé műttette magát

Bors

Létrehozva: 2014.10.14.

Házas volt, három gyermeket is nemzett, akik aztán négy unokával örvendeztették meg. 81 esztendőn keresztül élt férfiként az angol James Rose. De most már nő. A brit királyi légierő egykori navigátora aggastyánként döntött a nemváltoztatás mellett. Most Ruth-nak kell szólítani.

Ruth Rose Anglia legidősebb transszexuális polgára. Négy esztendővel ezelőtt kezdődött látványos átalakulása hormonterápiával.

– Először azt gondoltam, ehhez én már túl öreg vagyok. Viszont 9 éves korom óta nem múlt el úgy nap az életemben, hogy ne lett volna az az érzésem: rossz testben vagyok. Mindig is nő szerettem volna lenni – mesélte a Sunday People-nek. Nem változtatott ezen még az 1961-ben kötött házassága sem: – Arra számítottam, hogy ez a vágy megszűnik, mihelyst nőül veszek valakit. De nem így történt.

Kettős életet kezdett élni. Otthon férfi volt, ha pedig titkokban szórakozni ment alternatív helyekre: nő. 42 éven keresztül. Csak az után, hogy 11 esztendővel ezelőtt elvált, vállalta mind gyakrabban, hogy a nyilvánosság előtt Ruth-ként jelenjen meg.

– A feleségem még csak nem is sejtett semmit sem. A családunkban szorosak a kötelékek, és nagyon toleránsak vagyunk egymással, de a nemváltoztatásom sokkolta – ismerte be Ruth, akinek testét újraformálták a beadott hormonok, egyebek mellett mellet is növesztettek. De megváltoztatták az életszemléletét is, és sokkal érzelmesebbé tették.

 


Idén nyáron pedig kés alá feküdt. Leoperálták róla a férfi nemi szerveit. Azt mondja, ez volt az átváltoztás megkoronázása.

– Az intim részleteket megtartom magamnak. De azt elárulom, az én koromban már nem számol az ember azzal, hogy lesz még szexuális partnere. És számomra az is agyament dolog lett volna, ha vaginát követelek magamnak. Többet nem mondok. Egy olyan asszony sem mesélne a részletekről, akinek eltávolították a méhét.

A műtét fájdalmas volt, de most már begyógyultak a sebek, és Ruth elégedett az eredménnyel. Csak egyetlen apróság zavarja: boldogabb lenne, ha nagyobb mellek nőttek volna rá, de ebben már nem bízik, mivel az orvosai sem biztatják. Azt mondták, a kosármérete a húgáé alatt marad.

Az operáció és a hormonkezelés az állami egészségkasszának 4000 fontjába (másfél millió forintjába) került, ami hatalmas vitát váltott ki Nagy-Britanniában. Az egyik oldal pazarlásról beszél az anyagilag egyébként is megtépázott egészségügyi rendszerben, a másik meg arról, hogy Ruth is évtizedeken át hozzájárult az egészségügyi kasszához az adóival, szóval fair a dolog.

És mit mond erre ő maga?

– Ha valakinek egy daganat van az arcán, azt is leoperálják, akkor is, ha nem rosszindulatú, hiszen lehetetlenné teszi a normális életet. Egy nemátalakító műtét ehhez hasonlatos.

Itt talál videót meg képeket James/Ruth-ról.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek