Aktuális

Különös gén miatt alszik keveset Orbán?

Bors

Létrehozva: 2014.08.09.

Kimutatható az a génállomány, amely megengedi az emberiség kis százalékának, hogy alig néhány óra alvással is képes legyen élni. Barack Obama és Orbán Viktor is krónikusan keveset alszik.

Szenzációs felfedezést tettek amerikai tudósok. Azt eddig is lehetett tudni, hogy egy átlagos felnőttnek hét óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihenje magát, és a szervezete regenerálódjon. Vannak viszont olyanok – többségük politikus –, akik ennél jóval kevesebbel, akár három-négy óra alvással is beérik.

Ilyen például Barack Obama amerikai elnök, avagy éppen Orbán Viktor magyar miniszterelnök, akiknek krónikus alváshiányáról már a Bors is beszámolt. Tavaly novemberben írtuk meg, hogy a kormányfőnek mindössze három-négy óra alvásidô is elég.

Akkor még nem tudtuk, hogy miért, habár a philadelphiai szakértők már évek óta próbálták megtalálni ennek okát. Most sikerült is. Az ok pedig nem más, mint egy ritka génvariáns, a p.Tyr362His. Ez a gén felelős azért, hogy a szervezet kevesebb, mint öt óra alvással is beérje.

Az amerikai kutatók száz ikerpárral végeztek kísérleteket. Az alanyok 38 órán keresztül nem aludhattak, majd ezután azt mérték, hogy mennyi idő alatt pihenik ki magukat. Akikben ott volt a gén, azoknak alig nyolc óra elég volt alvásra, míg a többségnek kilenc és fél óra sem volt elegendő.

A Vasladyről kapta a nevét

A génvariánst Thatcher-génnek nevezték el a néhai brit kormányfő, Margaret Thatcher után, aki szintén krónikus ébren lévő hírében állt. Életrajzírója, Charles Moore szerint ugyanakkor Thatcher inkább csak hangoztatta ezt a tézist, hogy kemény nőnek nézzék. Valójában azonban sokkal több pihenésre lett volna szüksége, helyette viszont dolgozott.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek