Aktuális

Allergia-csúcsszezon: Mi tehetünk róla, nem a parlagfű!

Bors

Létrehozva: 2014.08.12.

Egyik pillanatról a másikra kitört a tüsszögés a parlagfűre allergiás embereken. Mindenki az orrát fújja, a torkát köszörüli és a szemét törölgeti: ma már körülbelül egymillióan allergiásak a parlagfűre, és évről évre többen vannak.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szerint a jövő hétre várható az idei parlagfűszezon csúcsa. Az OKI Aerobiológiai Monitorozási Osztálya korábban azt jósolta: vagy az augusztus 18-i, vagy a 25-i hétre várható az idei parlagfű- szezon csúcsa. Ez függ az időjárástól is. A nagy esőzések miatt egyébként a szokottnál több parlagfű nő, ugyanakkor a csapadék a pollenek terjedését lassítja.

– Ebben az időszakban már csak tüneti kezelésre van lehetőség, ezek alapját nagyrészt az antihisztaminok képezik – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ő főleg orrspray-t és szemcseppet ajánl.

– A parlagfű már mindenütt virágos állapotban van, ezért a hatóságok nem halogathatják tovább a határozott intézkedéseket. A földtulajdonosoknak sürgősen irtaniuk kell a növényt – mondja dr. Juhászné Halász Éva, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke. Kiemeli: a parlagfűpollen koncentrációjának maximuma Magyarországon eddig minden évben legalább tízszeresen, egyes településeken akár százszorosan túllépte az egészségügyi értéket. Béky László szerint azonban hiába kiáltjuk ki bűnbaknak a parlagfüvet, más itt a gond. – Az allergia nem más, mint a szervezet túlkompenzált, célt tévesztett válaszreakciója, amit a természet és az emberi szervezet diszharmóniája okoz – mondta lapunknak.

A természetgyógyász korábban maga is szenvedett az allergiától, de különböző módszerekkel meggyógyította saját magát. – Az első számú kérdés: ki a felelős ezért a diszharmóniáért? Nézzünk szépen a tükörbe! Mi magunk vagyunk ezért a felelősök, valamennyien, kivéve persze a természeti népeket.

Elhangoltuk a természetet és saját magunkat. A szervezetünk a különböző lelki, fizikai és kémiai terhelések miatt képtelen normálisan működni. Hibás a sejtek közötti kommunikáció, a környezetünk többszörösen szennyezett. Nem véletlen, hogy egyre több a gluténérzékeny, a tej- és vegyszerallergiás. Új tudományos kutatásokat kellene végezni a parlagfű allergizáló és immunizáló hatásának tényleges feltárására, méghozzá az állandóan változó külső tényezőket is figyelembe véve. A parlagfű elterjedése a földrajzi és mezőgazdasági adottságoktól és a mindenkori agrárkultúrától is függ, amiben szintén volna mit fejlődnünk.

Öngyógyító módszerek - Béky László tanácsai

Talpmasszázs. Azokat a zónákat masszírozzuk gyengéd, nyugtató technikákkal, ahol az allergia tüneteit tapasztaljuk: a felső légutak, a tüdő, a gégezóna, a garat pontjait.

Jógalégzés. A tiszta levegőn elvégzett légzőgyakorlatok jelentősen csökkentik az allergiás tüneteket. Ha éppen nagy a pollenszórás, a lakásban is elvégezheti a gyakorlatokat. A lényeg, hogy nagyon lassan, orron át szívjuk be a levegőt, tartsuk bent egy kis időre, majd mélyen, egyenletesen fújjuk ki, a lehető legjobban kiürítve a tüdőt, hasból préselve.

Akupresszúra. Elsősorban a vastagbél 4. és 15., valamint a tüdő 7. pontját érdemes stimulálni nyomással. Mindazok a pontok, amit a görcs- és feszültségoldást szolgálják, hasznosak.

Relaxálás. Az allergia voltaképp a szervezet görcsös állapota, a tüneteket a stressz általában felerősíti, míg a meditáció, a zenehallgatás, a különböző stresszoldó technikák csökkentik.

Mágnesterápia. Különösen a célzott, statikus mágnesterápia, a Magnapress-módszer alkalmas az allergia tüneteinek enyhítésére, illetve a megfelelő akupunktúrás pontkombiná­ciókon alkalmazva a tapasztalatok szerint hosszabb távon enyhíti az allergiát.

Vezessen naplót!

Az allergia tüneteinek enyhítésére vannak természetes módszerek.

Iktasson ki a közvetlen környezetéből minden kemikáliát, amit csak lehet, és alkalmazzon természetes tisztító- és tisztálkodószereket!

Amikor az a növény szórja a polleneit, amire érzékeny, a lehető legkevesebb időt töltse a szabadban, és az ablakot se hagyja nyitva!

Gyakrabban mosson hajat és váltson ruhát!

Az orrjárat nyálkahártyáját érdemes bekenni zsíros krémmel. Ez felfogja a virágport.

Naponta többször gargarizáljon sós-szódabikarbónás vízzel! Ez tisztítja, fertőtleníti a garat nyálkahártyáját. Használhat fiziológiás konyhasó oldatot (0,9 százalékos sóoldat, gyógyszertárban kapható). Ezt orrcseppként is alkalmazhatja. A szteroid tartalmú orrspray-kel érdemes vigyázni, mert az a nyálkahártyát és a szaglóhámot károsítja!

A tejet, a sajtot ilyenkor teljesen iktassa ki étrendjéből!

Érdemes megfigyelni a keresztallergiát: sokaknál például a görögdinnye fogyasztása felerősíti a parlagfű-allergia tüneteit.

Vezessen allergianaplót! Ebben jegyezze fel az időjárást, azt, amit fogyasztott (az italokat is), a napi eseményeket (főleg ami stresszhelyzet), és azt, hogyan érzi magát. Hosszabb távon hasznos következtetéseket vonhat le a megfigyeléseiből!

5 milliós bírság

A hatóságokhoz eddig 166 bejelentés érkezett parlagfüves területek miatt, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesülethez már 500. A földhivatalok 186 esetet vizsgáltak meg, ami 240 hektárt érintett, és 101 esetben rendeltek el közérdekű védekezést. Ha a gazdálkodó az értesítés ellenére sem kezdi el a kaszálást, akkor a kormányhivatal végzi el helyette a munkát. Ebben az esetben nemcsak a bírságot kell kifizetnie, hanem a közérdekű védekezés költségét is. A bírság 15 ezer és 5 millió forint között lehet.

Ha parlagfüves területet lát, jelentheti a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület zöld számán: 06 80 204 355 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175884_auto_resized.jpg
origo.hu

Ha önnél is lapul egy a padláson, akkor milliomos - érdemes alaposan körülnézni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27609_resized.jpg?avcount=1714498217
origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174627_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lehetetlen teszt: az emberek 99 százalékán kifog - Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173057_auto_resized.jpg
vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177426_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170096_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27610_resized.jpg?avcount=1714498217
origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172625_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172631_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb válást jelentettek be: 11 év házasság után otthagyta feleségét a zenész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714498217
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177449_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nem titok többé: íme Gordon Ramsay tökéletes, ropogós sültkrumpli receptje

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/TSfOeLaog7NjVZ21PGLR4RkD1No1nlGprMEt6XSW8_s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwN2YyZTJiNjIwYjQxNmE5OGZlMTdmYWExOWMyZTBj.jpg
Bíróság

Most kaptuk: letartóztatásba helyezték a bőnyi késelő kislányt

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UL9p8243BFBLYd8_1fRo__mKaGXX_p_vy_shxYXAuWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MzMDBkNzg5YzE2OTRkOTM4NzBjNjhhMTEyY2EzOGNj.jpg
Késelés

„Ne haragudjatok rám, anya” – pár percre magához tért a kórházban a bőnyi késelés áldozata – videó