Elképesztő: másfél évig dolgoznak egy jó sörön

Magyarország
PUBLIKÁLÁS: 2014. július 14. 12:30
A nyári melegben nincs frissítőbb, mint egy korsó hideg sör. Hogy milyen a jó sör, arról megoszlanak a vélemények. Van, aki a világosra esküszik, van, aki a sötét testesebbet kedveli, és mostanában népszerűek a gyümölcsösek. Lapunk a többszörös díjnyertes békés-szentandrási sörfőzdében kutatta a jó ital titkát.
Gergály Judith

Sok odafigyelés, gondosság, kiváló alap­anya­gok és a sörfőzőmester alapossága – ez különbözteti meg a kézműves sört a tömeggyártásban készültektől. Míg a rendszerváltás után százával jelentek meg az országban a kisebb sörfőzdék, addig ma csupán húsz maradt. Munkatársaink a Szent András Sörfőzdében leshettek be a kulisszák mögé. Itt ma hétféle sört főznek, a klasszikus világos mellett gyümölcsöset és feketét is, amelyben érződnek a malátás jegyek és a sötét színét is az adja. A gyümölcsös sör nem egyenlő a sör alapú gyümölcsös itallal.

– Gyümölcsös sört mi főztünk először az országban, 2003-ban. Egy kísérlet volt, ami jól sikerült. Együtt érleljük össze a gyümölcsöt a sörrel gyümölcságyon. Más íze van, mintha a kész sörhöz hozzátöltik a gyümölcsöt vagy az aromát. Azt sör alapú gyümölcsös italnak hívják – magyarázza Bukovinszky Béla a főzde vezetője.

Sok egyedi sör készül náluk, van olyan, amin másfél évig dolgoznak. – A meggyes sörünk például tizenhét hónapon át készült, egy új technológiát kellett bevezetnünk, hogy megtartsa a jellegzetes bordó színét. Helyi gyümölcsből készül, csak természetes alapanyagokból. Cukor helyett növényi édesítőszer van benne, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják – teszi hozzá Simkó József, a főzde alapítója.

Hogy milyen a jó sör, arra nem kapunk választ. A készí­tésben jártas szakemberek is csak mosolyognak: mindenkinek más. Függ az alkoholfoktól, az erjesztéstől, a szűréstől és a színét is lehet befolyásolni.  – Minden sör alapja a víz, attól lesz jó – veszi át a szót Pekár Mihály, aki véletlenül lett sörfőző.

Mialatt gyeden volt a gyermekével, beiratkozott egy sörfőzőtanfolyamra. – A vizet tisztítják, mielőtt sört főznek belőle. Hozzákerül a maláta, a komló és az élesztő, s a legfontosabb, hogy a főzetek fokát, ízét, valamint illatát folyamatosan ellenőrizzék.

A főzdében sörözőt is kialakítottak, aho­vá a törzsvendégek mellett sörturisták is járnak az egész országból, és flakonokban viszik haza a csapolt sört.  – Szeretnénk el­érni, hogy a sör a gasztronómia szerves része legyen, ne csak a bor. A fekete bak sör például kiváló haléletek és pörköltek mellé, a világos bármely ételhez, a gyümölcsös pedig desszert helyett is fogyasztható – tanácsolja az alapító.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.