A fröccs tökéletes szomjoltó ital a kánikulában. Bizsergető, élénkítő szódavíz, savanykás rizling vagy rozé bor, s persze egy jó focimeccs – hiszen mégiscsak a vb-ről szól ez a nyár. Egyszerűnek tűnő nedű, de pár alapszabályt azért tanácsos tudni.
A bor és a hűs szikvíz párosítása ma már épp annyira része a magyar étel- és italkultúrának, akár a gulyásleves, a csirkepaprikás vagy a gyümölcspálinka. Amikor pedig dübörög a labdarúgó-világbajnokság, a vendéglátósoknak bizony ég a talpuk alatt a talaj, hiszen a drukkolás kiszárítja a legedzettebb torkokat is. Megkérdeztük a Bujdosó Pincészet avatott szakértőjét, Náray Vilmost, szerinte mit kortyolgassunk.
– A fröccstől az ember azt várja, hogy ne csak ízletes, de szomjoltó is legyen, mégis sokszor alapvető hibákat ejthetünk, amik – szó szerint – megkeserítik e nyári itókát – mondta a Borsnak a pincészet munkatársa.
– Nagyon fontos, hogy jó hideg borból és finom szódából készítsük a fröccsöt. Talán sokakat elkeserít, de azt javaslom, kerüljük az ásványvizet, főleg a magas ásványi anyag tartalmúakat! Jégkockát is csak akkor dobjunk a pohárba, ha más megoldás már tényleg nincs a hűtésre, hiszen a jég tönkreteszi a gyöngyöző buborékot.
Nemcsak az „ínyenceknek” ajánlom fröccsnek azokat a borokat, amelyek eleve tartalmaznak szénsavat – többek között a könnyű rozékat, finom gyöngyöző rizling borokat. Kerüljük ugyanakkor, legalábbis én azt javaslom, a hordós érlelésű spriccereket!
Miből hörpintsünk?
Rosecco: a Pino Noir és Cabernet Sauvignon egybeszüreteléséből született gyöngyözőbor, kétharmad részben Merlot. Világos rózsaszín árnyalatú, illatában a szőlővirág illata finoman, tökéletes arányban keveredik a vörös gyümölcsökével. Az elegáns apró buborékok szépen hangsúlyozzák a bor élénk savait. Hogy is mondják? Nos, ez a palackba zárt balatoni nyár.
Frissecco: királyleányka szőlőből a legkíméletesebb pezsgő alapbor technológiával készült gyöngyözőbor. Zöldessárga színe, jázminillata remekül párosul a fajtára jellemző élénk savakkal. A finoman gyöngyöző buborékok teszik e bort a nyár egyik kedvencévé.
Lássuk az alapokat!
Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda
Nagyfröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda