Durva: nincs balatoni hal a Balatonon

hal
PUBLIKÁLÁS: 2014. június 30. 08:45
Egyre többen keresik a magyar halakat a balatoni halsütőknél. Az Argentínából importált hekk helyett inkább balatoni keszeget, süllőt, pontyot ennének. A tavon a halászatot leállították, az étteremtulajdonosok kénytelenek nagykereskedésekben beszerezni a halat.
Gergály Judith

A szigligeti strandon már a bejáratnál érezni a ropogósra sült hal illatát. Oszi bácsi halsütője előtt mindig kígyózó sorok állnak. Az egész országból érkeznek hozzá, hogy megkóstolják a legendás sült keszeget. Háromféle halat árul: keszeget, süllőt és pisztrángot.

A vendég kiválaszthatja, melyik halat kéri, Oszi bácsi nagy szakértelemmel az orra előtt süti ropogósra. – Sűrűn beirdalom a halakat, jól besózom, egyszerű paprikás lisztbe forgatom, és forró olajban sütöm. Nincs szükség semmilyen fűszerkeverékre, a titok az egyszerűségben van. Ez a recept több száz éve bevált – állítja a Borsnak Oszi bácsi.

1973 óta süti a halakat Szigligeten. Mindig azon munkálkodott, hogy az emberek a hekk helyett megszeressék a finom balatoni halakat. Idén azonban ő sem árulhat balatoni halat. Decemberben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszer leállíttatta a halászatot a tavon, azóta nem lehet legális forrásból balatoni halhoz jutni.

Korábban is lényegesen több hal fogyott a vendéglőkben, mint amennyit a halászat kitermelt, de legalább volt helyben fogott hal is nagy választékban. Az idei szezonban viszont sem a süllő, sem a hekk helyett ismét divatba hozott keszeg mellé nem lehet odaírni, hogy balatoni. Ezt az élelmiszerlánc-felügyelet be is tartatja, és bünteti.

Így a balatoni vendéglők kénytelenek máshonnan beszerzett halat árulni, főként a halkereskedésekből. – Nincs megoldás – sóhajt Oszi bácsi. – Szeretném ugyanazt a minőséget nyújtani, mint évekig, a balatoni halnak sokkal jobb íze van, ez vonzza ide a turistákat és a külföldieket.

A keszthelyi Pecás büfében a rendelések felét a hal teszi ki. Legtöbben keszeget és hekket kérnek, de akadnak néhányan, akik fogas- vagy harcsafilét kérnek. A tulajdonos szerint viszont balatoni fogashoz már jó ideje nem lehet hozzájutni, pedig az egyik leg­ízletesebb tavi hal. – A konyhánk családias jellegű, a halat frissen sütjük, ezért kell rá várni, de megéri. Szívesen árulnánk balatoni halat, de idén nem lehet. Halnagykereskedésből tudjuk csak a halat beszerezni – mondja a tulajdonos Horváth Szabolcs.

Az északi-parton sokan térnek be az aszófői halsütőbe. – Két titkunk van: az alacsony árak és egy különleges fűszerkeverék, amitől utánozhatatlan lesz a hal íze. Mi erre esküszünk. Aki lisztérzékeny vagy fogyókúrázik, kukoricalisztből is elkészítjük neki. A halakat nagykereskedésben vásároljuk – fűzi hozzá Farkas János. Az alsóörsi Oliva büfé étlapján a kínált hét halfajta mellett cápát is árulnak, citromosan, snidlinges sajtmártással. Az internetet is bejárta a hír, hogy a cápa az új balatoni hal.

A tulajdonos szerint nagy sikere van a cápasteaknek, sokan csak emiatt térnek vissza. – A fiam a szakács, az ő ötlete volt, hogy álljunk elő egy kuriózummal. Nincs kifejezetten hal íze, ezért sokan szeretik. Nagy igény van a halakra a strandon, sokan kérik a magyar halakat is. Hekkből kevesebb fogy, mint az utóbbi években, de még mindig sokan választják – mondja Kun Szilárd. 

Az argentínai hekk még mindig népszerű

A hekk, más néven csacsihal egy tengeri csukafajta, a nyílt vizekben él. A balatoni hekkevés a 60-as, 70-es évektől növekedett meg a strandokon. Az importált hekk nagy része Argentínából érkezik, ahol kifogják, rögtön levágják a fejét és a farkát, lefagyasztják és 5–6 hét alatt jut el hozzánk. Azért közkedvelt, mert könnyű enni, nincsen benne szálka, és olcsó. Magyarországon fogy a legtöbb hekk a világon.  

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.