Aktuális

Büntetik a gyorsan hajtó bringást

Hu-Zo, H. Z.

Létrehozva: 2014.06.16.

Kerékpárral sem száguldozhat az ember kedve szerint: a fővárosban több helyen ki van téve a 10 km per órás sebességkorlátozás. Akit gyorshajtáson kapnak, fizethet. De honnan tudja a bringás, mennyivel megy?

Már a száguldozó kerékpárosok pénztárcája sincs biztonságban. A minap az egyik reggeli rádióműsorba telefonált be egy hallgató, hogy a Margit híd budai hídfőjénél a bringások sebességét mérik rendőrök. Először nem hisz az ember a fülének, de a rendőrség alátámasztja a hallgató szavait.

– Erre van lehetőségünk a jogszabályok alapján. Általában a balesetveszélyes helyeken, például a Normafánál, a Szépvölgyi úton mérjük a járművek, így a kerékpárok sebességét is. Sok esetben csak figyelmeztetjük a túl gyorsan közlekedőt, de a bírság kiszabásának lehetőségével is élünk, amennyiben a közlekedés rendjét súlyosan megszegik – közölte a Bors kérdésére Szécsi Tibor rendőr alezredes, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának osztályvezetője. Arra a kérdésünkre, hogy az utóbbi néhány hónapban hány esetben szabtak ki bírságot kerékpárosokra gyorshajtás miatt, az osztályvezető nem tudott válaszolni.

– Erre vonatkozó statisztikával nem rendelkezünk. A szabálytalankodókkal szemben 5–50 ezer forint közötti helyszíni bírságot szabunk ki. Aki vitatja a szabályszegést, az ellen szabálysértési feljelentést teszünk. Itt a bírság összege maximálisan 150 ezer forint lehet – ismerteti a szabályokat Szécsi Tibor. Hozzáfűzi: az ellenkező híresztelésekkel, véleményekkel szemben a bírság alól nem mentesít senkit, ha a kerékpárján nincs kilométeróra. A kerékpáros dolga, honnan tudja, mennyivel megy.

Az autósok és a motorosok megszokhatták, hogy gyakran az út szélén megbújva leselkedik rájuk a traffipax. Ám a kerékpárosok számára új a gondolat.

– Mindez elég érdekes, mert a kerékpárokon nem előírás a kilométeróra felszerelése – furcsállja a dolgot László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. – Így ha valaki – mondjuk – 10 helyett 16-tal teker, és emiatt megbüntetik, nem hiszem, hogy a bíróság a rendőrségnek adna igazat a kerékpárossal szemben a bírság kiszabásával kapcsolatban. Fontosabb lenne, hogy a rendőrség a kerékpárosok járdán közlekedését akadályozza meg. Ez ugyanis konfliktusok forrása, ami sem nekünk, sem a gyalogosoknak nem jó.

 

›› Többféle sebességhatár van

Kerékpárnak számít a segédmotoros kerékpár is. A kerékpárosok lakott területen belül úttesten maximum 40-nel, lakott területen kívül sisak nélkül szintén 40-nel, sisakban utas nélkül 50-nel mehetnek – idézte a KRESZ-t dr. Lak Edit közlekedési szakjogász. Kerékpárúton a sebességhatár 30 km/óra. Ha a területen nem csak kerékpárút, hanem gyalogosút is fel van festve, a maximális sebesség 20 km/óra, járdán – abban az esetben, ha más útfelület nem alkalmas a kerékpáros közlekedésre – csupán 10 km/óra. Mindezek alapján a kerékpárosokat a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt büntetni lehet, ha túllépik a megengedett sebességet.

 

›› Helyszíni vélemények: Inkább az utakat tervezték volna meg!

Sándor Bálint (kerékpáros): – Felesleges ez 10-es a tábla, senki nem tartja be. Ráadásul a másik irányból nincs is kitéve. Azt hiszem, én gyorsabban megyek. Itt nemcsak a bringások hajtanak gyorsan, de a gyalogosok is figyelmetlenek. Ha a rendőrök megbüntetnének, mérges lennék, mert inkább az utat kellett volna logikusan megtervezni, akkor nem kéne sebességkorlátozás.

Keresztesi Szilvi (gyalogos): – Városszerte sok probléma van abból, ha a bicikliút a gyalogosforgalmat keresztezi. Én járok bringával is, így ismerem mindkét oldalt. Úgy tapasztalom, hogy ezen a szakaszon lassítani szoktak a bringások, de a tábla után rátaposnak.

Egyed Mátyás (kerékpáros, képünkön): – Nem láttam még ilyen táblát. Sokkal előrébb kéne kitenni, hogy lassítani lehessen. Most megnéztem, a másik oldalon nincs ott a feloldója. Lehet, hogy innen az egész Duna-parton büntethetnek? A Margit és az Árpád híd között van egy nagyon rövid szakasz, ahol megszűnik a bicikliút. Ott rendszeresen büntetnek.

Drváczki Márton (kerékpáros): – A gépemen van sebességmérő, de nem mindig működik. A 10 km/órás sebesség a könnyű kocogótempó. Egy bringás 25-30-cal megy. Eddig még nem vettem észre ezt a táblát, pedig gyakran járok erre, de itt mindenképp lassítok. Ha a sebességtúllépés miatt büntetik a bringásokat, a gyalogosokat is számon kellene kérni, amikor a bicikliúton sétálnak.

Varga Rózsa (gyalogos): – Gyalogos, biciklis közt is van udvariatlan, figyelnünk kell egymásra. Én inkább megvárok mindenkit, hogy elmenjen, és nem idegesítem magam feleslegesen.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187974_auto_resized.jpg
origo.hu

Magyar Péter öngyilkosságot hazudott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27740_resized.jpg?avcount=1714825511
origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168723_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185836_auto_resized.jpg
vg.hu

Románia és Magyarország – a GDP-n túl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174953_auto_resized.jpg
life.hu

A szülőkön múlik, hogy jó testvérek lesznek-e a gyerekek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181944_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27741_resized.jpg?avcount=1714825511
origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181852_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27742_resized.jpg?avcount=1714825511
magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184139_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187342_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Zokogva vall családi drámájáról a Next Top Model Hungary versenyzője

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/PVz1mGW-RohfDmU2auOkmfIIXeVprES6fmSystlilgU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmNWRmNWEzNjI3NTQ5ZWJhMmY2YWE2OWIxNzk2MGY0.jpg
Akaraterő

Rácáfolt az orvosokra a nagyon ritka betegséggel küzdő 6 éves Kiara

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tűz

Elzárkózásra szólították fel egy magyar település lakóit, nagy baj történt