A reforméletmód hívei nem pártolják a szalonnaevést. Nem is lehet ezen csodálkozni, hiszen nem tartozik épp a legkönnyebb fogások közé. De néha, még ha oly egészségesen élünk is, azért engedhetünk a csábításnak. Tegyük mértékkel, és együnk például ízes-lédús hasaalja szalonnát! Regdon Zsolt, a szegedi Tiszavirág séfje ajánlja menüjét.
Sült hasaalja (császárhús) burgonyapürével és ropogós zsályával
Hozzávalók: 1 kg hasaalja, 20 dkg só, 20 dkg cukor, fél kg kacsazsír, zsályalevél. Püréhez: 1,5 kg rózsakrumpli, 15 dkg vaj, 2-3 dl tej, só.
Elkészítés: A húst a sóval és a cukorral pácoljuk be, és tegyük hűtőbe 24 órára. Mossuk le, és süssük 130 fokon 2 órán keresztül annyi kacsazsírban, amennyi ellepi. Készítsük el a burgonyapürét: süssük meg héjában a krumplit, majd hámozás után törjük össze, és keverjük el a meleg tejjel, valamint a vajjal. Ízlés szerint sózzuk. A zsályaleveleket mossuk, majd szárítsuk meg, és 10 másodperc alatt süssük ki forró olajban.
Desszert - Narancsos panna cotta
Hozzávalók a krémhez: 2,5 dl tejszín, 2,5 dl tej, 4 lapzselatin, 2 ek. narancsvirágvíz, 8 dkg cukor, 1 rúd vanília, a narancszseléhez: 3 dl frissen facsart narancslé, 3 lapzselatin, ízlés szerint cukor.
Elkészítés: Forrósítsuk fel a tejet, a tejszínt, a cukrot és a vaníliát, majd tegyük bele a zselatint és a narancsvirágvizet. Ha kész, szedjük ki pohárba, és tegyük a hűtőbe. Forrósítsuk fel a narancslét és a zselatint, majd öntsük a tejszínes rétegre, és díszítsük narancsszeletekkel. Hagyjuk megszilárdulni.
További izgalmas és könnyen elkészíthető recepteket talál a Bors keddi számában megjelenő Gaszro magazinban.