Aktuális

Rakonczay Gábor most fél évre kikötött

Balajti Péter

2014. március 24. hétfő 11:00

52 napos folyamatos vitorlázás után átmeneti pihenőt tart földkerülő kalandja során a Guinness-rekorder hajós, Rakonczay Gábor. Igaz, őszig sem unatkozik: óceáni evezőst épít.

Stílusosan az Atlanti-óceán közepén, hatodik óceánátkelése közben, kétárbocosa fedélzetén ünnepelte 33. születésnapját Rakonczay Gábor. A Guinness-rekorder a brazil Fernando de Noronhától ötvenkét napon át hajózva jutott el Fokvárosba, ám most kényszerpihenőt tart.

– A hajó tulajdonosával úgy döntöttünk, ôsszel vágok neki az Indiai-óceánnak, mert a déli féltekén akkor kezdődik a tavasz. Ez biztonságosabb – magyarázza a Budapestre visszatért hajós. – Volt, hogy napokig tartó viharban kellett helyt állnom egyedül egy olyan hajón, amin általában hárman-négyen teljesítenek szolgálatot. Mivel öt nappal előbb jelezték az ítéletidőt, igyekeztem elkerülni a vihar durva részét, és felkészülni a 72 órás küzdelemre.

– Jól jött, hogy a viharos szél egyszer gyorsan megfordult, s mivel az óceán még nem reagált a változásra, volt két órám pihenni. Igaz, a hatméteres hullámok között az ember megtanul gyorsan és fél szemmel aludni – teszi hozzá.

Műszaki probléma miatt csak napközben működött az automata irányítórendszer, éjszakánként a kormány mellett kellett virrasztania az utolsó négy hétben. Mégis, a kikötés után fél napig halogatta a partra lépést. – A rám törő illatok, színek és az ott élő magyarok szeretete különleges élmény volt. Élvezem a zavartalan éjszakai alvásokat is – árulja el Gábor, aki a következő fél évben előadásokat tart útjáról, és hajót épít a világ legkeményebbnek tartott óceáni evezős versenyére, a 2015-ös Atlantic Challenge-re.

Elkészült Fa Nándor hajója

Elkészült Fa Nándor új hajója, a Spirit of Hungary. A háromszoros, a Földet megkerülő vitorlázó Székesfehérváron mutatta be a 18 méteres karbon vitorlást, amivel indul többek közt a 2016–17-es Vendée Globe szóló, nonstop versenyén.

A világhírű hajóépítő, Paulovits Dénes üzemében készített vitorlást Fa Nándor műhelyében fejezték be, a munka 16 ezer órát vett igénybe. – Ezen a hajón minden alkatrész egyedi, abszolút hi-tech. Harminc kilométer kábel és több kilométer kötél van beleépítve – mondta a 60 éves sportember, aki szeretne részt venni a június 1-jén rajtoló New York–Barcelona páros megméretésen is Goszleth Marcellel.
 

További cikkek

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

FÖLD

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

Ez is érdekelhet

life.hu

A pletykák szerint ez a valódi oka Kulcsár Edina és Csuti válásának

ripost.hu

Már nem kell sokat várni, ekkor ér Magyarországra a havazás

origo.hu

Pornót akartak forgatni, véres és brutális horror lett a vége - videó

duol.hu

Kétgyermekes, ötfős család háza égett porig Dunaföldváron

origo.hu

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

nemzetisport.hu

Anglia: egy PL-klub féléves szerződést kínált Eriksennek – sajtóhír

vg.hu

Djokovicot Melbourne-ből kitoloncolták, Párizsba be sem engedik

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Montenegró középdöntős; búcsúzott Szlovákia

vg.hu

Négy évre rács mögé került a magyar titkosügynök

szon.hu

Megrázó képek - szörnyű dolog történt ma délelőtt a Széna téren

origo.hu

Minden korábbi rekord megdőlt a luxusautók eladásában Magyarországon