Aktuális

Felfedi a titkát a világ legöregebb embere

Bors

2014. március 4. kedd 20:00

A sushinak, a makrélának és a nyolc óra alvásnak tudja be a világ legidősebb embere, hogy most 116. születésnapját ünnepli. A férje elvesztését 1931 óta nem heverte ki.

Sok mozgás, ásványvíz és saláta? Nem! Sushi és elegendő alvás – ez a hosszú élet titka. Legalábbis a világ – hivatalosan – legöregebb élő embere, a szerdán 116. életévét betöltő Okava Miszao szerint.

A japán asszony, aki akkor látta meg a napvilágot (1898-ban), amikor Ady Endre 21 éves volt, és a budapesti Parlament még nem volt kész, azt mondja: mindig ügyelt arra, hogy háromszor egyen egy nap, és hogy legalább nyolc órát aludjon egy éjszaka. Hosszú életének további titka az olajos hal, például a makréla, és az is, hogy csak 98 esztendős korában, vagyis 16 évvel ezelőtt költözött be egy idősotthonba. (Nyilván ezzel arra gondolt, hogy nem hagyta el magát, és nem az intézmény szolgáltatását kritizálta.)

– Kedvenc étele a sushi, de még inkább a makréla eceten párolt rizzsel, utóbbit havonta egyszer biztos kér – mesélte lakójukról az idősotthon igazgatója, Okada Tomohido a Telegraph című brit lapnak.

Okava asszony egyébiránt 83 éve özvegy: 1931-ben halt meg a férje, amit állítása szerint a mai napig nem sikerült kihevernie. Három gyermeket szült, tőlük négy unokája és hat dédunokája van. Idősebb fia és a lánya örökölte a génjeit, ugyanis előbbi 94, az utóbbi 92 éves.

A matuzsálemi kort megélt nő akkor lett a világ legidősebb embere, amikor tavaly júniusban, ugyancsak 116 évesen meghalt az akkori rekorder, egy férfi honfitársa, Kimura Dzsiroemon. Van ugyan egy bolíviai őslakos földműves, egy bizonyos Carmelo Flores Laura, aki azt állította tavaly augusztusban, hogy betöltötte a 123-at, de őt a Guinness Rekordok Könyve nem ismeri el hivatalosan a legöregebb embernek, mert Bolíviában csak 1940-ben kezdtek el államilag anyakönyvezni születéseket. Vagyis a baptista egyház által kiadott oklevele, ami arról tanúskodik, hogy 1890-ben látta meg a napvilágot, nem számít, bár az ország hatóságai szerint hiteles a dokumentum.

Ő egyébként a quinoával (egy libatopfélékhez tartozó növény főzve fogyasztott, fehérjedús magvával), a gombákkal, a kokával, a sok sétával és alkohollal magyarázta, miért ért meg ilyen szép kort. Miközben a 105 éves texasi asszony,Pearl Cantrell az angolszalonnára esküszik. Most legyünk okosak!

További cikkek

Interjú

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor: Február 15-től lépnek életben az új szabályok

Koronavírus

Jön az oltási igazolvány: Megérkeztek a részletes szabályok

Ez is érdekelhet

she.life.hu

Olyan nyelvleckét kaptam egy német pasitól, hogy míg élek, nem felejtem el

ripost.hu

Ez az 5 leggyakoribb omikron tünet a gyerekeknél, amit minden szülőnek ismernie kell

origo.hu

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett a Dacia

kemma.hu

Autó csapódott árokba Tatabányán

mindmegette.hu

Ha beüt az anafilaxiás sokk: ezt kell tenned súlyos allergiás reakció esetén

vg.hu

Az omikron ellen is működhet az új francia oltás

mandiner.hu

Kormánypárti taxishoz szállt be Schmuck Erzsébet

life.hu

Gáspár Győző végre elmondta, mit jelent a "cigány kolbász"

life.hu

Vannak tünetek, amelyek hónapokig megmaradhatnak az omikron-fertőzés után: ezek azok

origo.hu

Hivatalos: február 15-től jön az oltási igazolvány