Aktuális

Biszku nem készül védőbeszéddel

Bors

2014. március 18. kedd 08:00

Biszku Béla ma (kedd) reggel áll bíróság elé, az épület előtt szép számmal várják jobboldali radikálisok is. Az egykori belügyminisztert háborús bűntettel vádolják ’56-os szerepe miatt. A tervek szerint ezen a napon nem fűz részletes véleményt a vádpontokhoz.

A Kádár-rezsim első belügyminiszterét az 1956-os forradalmat követő megtorlások kapcsán háborús bűntettel vádolják. 93 éves, büntetőügyének első napja a mai, pere a Fővárosi Törvényszéken zajlik.

Inkognitóban marad. Biszkut azonban nemcsak a bíróság, hanem a Jobbik is nagy erőkkel várja. A tömeggyilkost haza is kísérik, hogy megtudják, hova költözött – ez áll internetes körlevelükben. Információink szerint a túra ugyanahhoz a budai társasházhoz fog vezetni, ahol már tüntetett is korábban ellene a párt, mivel Biszku a hírekkel ellentétben nem kötözött el, csupán kórházban töltött némi időt az elmúlt hónapokban. Igaz, postaládáján és a kapucsengőn már nincs kiírva a neve, mindkét helyen vékony, üres fehér csík jelzi, inkognitóban akar maradni.

Kemény vádak. A vád szerint az 1956-os forradalom leverése után Biszku Béla tagja volt az 1956. november elején megalakult Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) központi, irányító és döntéshozó testü­letének, az Ideiglenes Intéző Bizottságnak. Ez a grémium hozta létre azt a karhatalmat, amely a megtorlásokat hajtotta végre. Biszku így lett részese a gyors és kegyetlen leszámolásnak. Az egykori bizottság tagjai közül ma már csak ő van életben.

1986-ban. A hatalomból már eltávolították (Fotó: MTI)

 

Beszélt a múltról. Biszku maga is szolgáltatott muníciót a vádirathoz. Egyebek között egy 2010-es nyilatkozatával, amelyben a kommunista rendszer által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmény tényét jelentéktelennek tüntette fel. Erről a Duna Tv 2010. augusztus 4-ei, Közbeszéd című műsorában szólt.

Szótlan lesz. A védői perstratégia része, hogy Biszku az első napon – a tervek szerint – csak a legszükségesebb esetben válaszol, külön beszéddel nem készül.

Metróra száll. A kommunista éra egykori politikusa korát meghazudtoló fizikai állapotnak örvend. Tömegközlekedéssel utazik a fővárosban, metróra is száll – mint lapunk egyik munkatársa szemtanúja volt mindennek a Moszkva tér és az Örs vezér tere közötti vonalon. Biszku sötétzöld polár pulóverben, divatos nadrágban és sportcipőben foglalt helyet, kifejezetten jól öltözött volt. Ám tekintete végig körbejárt, fürkészve szemlélte utastársait. 

További cikkek

Tragédia

Szívszaggató: egy 3 éves angyalarcú kislányt holtan találtak az ágyában

NASA

Döbbenetes felfedezést tett a NASA: Ez derült ki a Halálcsillag mélyéről

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Az első éjszaka a legnehezebb – sztárfutballisták a rács mögött

metropol.hu

Káprázatos szépség: 13 évesen kezdett őszülni Juhász Anna, az erdélyi aranyhaj – Fotók!

life.hu

Ez a hatóanyag gyorsítja a koronavírusból való felépülést: gyógyszertárakban vény nélkül kapható

mandiner.hu

Orosz kivonulást követel a Litván Nagyfejedelemség területéről egy litván politikus

kemma.hu

10 nap egészséget kapott Lilla: a tatabányai kislányért megmozdult a CsodaCsoport

origo.hu

Húsz év után először láttak újra „varázsnyulat”

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: óriási fordítás, a svédek drámai hajrával elődöntősök

vg.hu

Már tesztelik a Pfizer omikron elleni oltását, de csak az 55 év alattiaknak ajánlják

mandiner.hu

Oroszország harckészültségi ellenőrzésekbe kezdett

life.hu

Ez a tünet biztosabb jele az omikronnak, mint a pozitív teszt

nemzetisport.hu

NBA: 16 239 meccsre egy ilyen csoda jutott; most újra – videó!

origo.hu

Meghozta az autós futár a rendelést, meglátta a lépcsőt, a következő jelenet eszméletlen volt