Aktuális

Vegyszerekkel mérgezik a gyerekeket

Balajti Péter

Létrehozva: 2014.02.20.

Figyelemzavar, hiperaktivitás, gyen­ge iskolai teljesítmény, moz­gás­za­var és agresszió – mindezeket a problémákat összefüggésbe hozta az ipari vegyületekkel a Harvard kutatója a Lancet Neurology című szaklapban.

A kutatások a DDT rovarirtót, a fluoridot, a klórpirifoszt, a mangánt, az égéskésleltetőket és a tetraklór-etilén oldószert találták aggályosnak. Dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszervegyésze azt mond­ja, az EU-s törvények elég szigorúan szabályozzák az élelmiszereknél használható vegyületeket.

– Előfordulhat, hogy az unión kívülről, főleg a harmadik világból érkeznek olyan élelmiszerek, amelyekbôl kimutathatók ezek a kemikáliák, így érdemes az unióban készült élelmiszereket vásárolni. Mangánra és fluoridra egyébként szüksége van az emberi szervezetnek, igaz, csak mértékkel – hangsúlyozza a szakember, aki a héjas déligyümölcsök hámozás előtti megmosását is erősen ajánlja. – Bár a kezelőszerek a külső rétegre kerülnek, pucolás közben óhatatlanul átvisszük azokat a finom falatokra. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek