Vegyszerekkel mérgezik a gyerekeket

vegyszer
PUBLIKÁLÁS: 2014. február 20. 10:00
Figyelemzavar, hiperaktivitás, gyen­ge iskolai teljesítmény, moz­gás­za­var és agresszió – mindezeket a problémákat összefüggésbe hozta az ipari vegyületekkel a Harvard kutatója a Lancet Neurology című szaklapban.
Balajti Péter

A kutatások a DDT rovarirtót, a fluoridot, a klórpirifoszt, a mangánt, az égéskésleltetőket és a tetraklór-etilén oldószert találták aggályosnak. Dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszervegyésze azt mond­ja, az EU-s törvények elég szigorúan szabályozzák az élelmiszereknél használható vegyületeket.

– Előfordulhat, hogy az unión kívülről, főleg a harmadik világból érkeznek olyan élelmiszerek, amelyekbôl kimutathatók ezek a kemikáliák, így érdemes az unióban készült élelmiszereket vásárolni. Mangánra és fluoridra egyébként szüksége van az emberi szervezetnek, igaz, csak mértékkel – hangsúlyozza a szakember, aki a héjas déligyümölcsök hámozás előtti megmosását is erősen ajánlja. – Bár a kezelőszerek a külső rétegre kerülnek, pucolás közben óhatatlanul átvisszük azokat a finom falatokra. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.