Aktuális

Szinte minden a Fidesz győzelmét jósolja

Bors

Létrehozva: 2014.01.06.

Egyre komolyabb erővé lép elő a baloldali összefogás, azonban valószínűleg még ez is kevés lesz ahhoz, hogy megnyerjék a választásokat. Eddig ugyanis az a párt, amelyik januárban vezette a közvélemény-kutatásokat, mindig nyert.

Habár még a választások pontos időpontját sem ismerjük – a legvalószínűbbnek április 6-a tűnik –, egyre több mindenbôl lehet megjósolni a várható kimenetelt.

Például a ja­nuári közvélemény-kutatásokból. Lapunk megvizsgálta az elmúlt három országgyűlési választás előtt mért biztos választók számát, illetve a tényleges eredményeket. Ebből arra lehet következtetni, hogy 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben is már januárra kialakult a végső sorrend.

A kormányon lévő Fidesz és az MDF szövetségét 2002-ben 43 százalék körül mérték, míg az ellenzéki pártok ötven százalékon tanyáztak. Sikerült is megnyerniük a választásokat annak ellenére, hogy a kormánypártok nagyot javultak a végére, de ez sem volt elég. Négy évvel később pont fordítva történt: a kutatások szoros állást mértek (Fidesz 47 százalék, MSZP+SZDSZ 48 százalék), a végeredmény azonban viszonylag magabiztos Gyurcsány-győzelmet hozott.

A legegyértelműbb 2010-ben volt a helyzet, akkorra már annyira elfordult mindenki az MSZP-től, hogy nem is lehetett kérdéses az eredmény, az elsöprő Fidesz-siker, a már ismert kétharmados győzelemmel.

A legfrissebb – december végi – adatok szerint 2014-ben még mindig vezet a Fidesz, de már nem akkora különbséggel, mint 2010-ben. Az MSZP–DK– Együtt tengely ugyanis komoly erőt képvisel, összesen már 37 százalékon állnak, szemben a Fidesz 47 százalékával. A számok tehát kormánypárti győzelmet jósolnak, de nagyon szoros meccsen. Miközben a baloldal már mindenhol biztos kormányváltást vizionál, a Fidesz elnöke bölcsen óvatosság­ra int, Orbán Viktor egyelőre nem akar előre inni a med­ve bőré­re.

– Valóban nem is érdemes, hiszen a Fidesz jól tudja, hogy nyerő helyzetből is el lehet bukni a választást. A baloldal viszont nem tehet mást: a magabiztossággal, a változás ígéretével kell megnyernie a kiábrándult szavazókat. Ráadásul hiába mondható jelenleg komolynak a kormánypárti előny, figyelembe kell venni, hogy most új választási rendszer lesz, ahol bármi megtörténhet. Talán ezért is óvatos a jobboldal - mondta Kiszelly Zoltán politológus.

A biztos szavazók pártszimpátiája három hónappal a választások előtt és a választások eredménye

2002. január Választási eredmény

Fidesz+MDF 43% Fidesz+MDF 48%
MSZP+SZDSZ 50% MSZP+SZDSZ 51%

2006. január Választási eredmény

Fidesz 47% Fidesz 43%
MSZP+SZDSZ 48% MSZP+SZDSZ 54%

2010. január Választási eredmény

Fidesz 62% Fidesz 53%
MSZP 22% MSZP 19%

2014. január Választási eredmény

Fidesz 47% Fidesz ?
MSZP+DK+EGYÜTT 37% MSZP+DK+EGYÜTT ? 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek