Aktuális

Saját hangja mentette meg a haláltól a rockénekesnőt

Bors

Létrehozva: 2014.01.28.

A 37 éves nőnek összeesett a jobb tüdeje, amibe bele is halhatott volna. A rendszeres éneklés viszont olyan erőssé tette a bal tüdőt, hogy átsegítette őt az életveszélyes állapoton.

Nem túlzás azt mondani, hogy a 37 éves Chez Payne - Annets életét saját énekhangja mentette meg. A Fully Twisted nevű amatőr angliai rockzenekar tagja régóta énekel, kedvencei a rockosabb balladák. Egyik nap, éneklés közben viszont azt érezte, valami nincs rendben a levegővételnél - írja a Daily Mail.

Már egy hete érezte a furcsa, szúró fájdalmat a mellkasában, mire rávette magát, hogy csináltasson egy mellkasi röntgent. A vizsgálat után alig ért haza, már csörgött is a telefon. A kórházból hívták, hogy azonnal be kéne mennie, mert gond van.

Kiderült, hogy jobb tüdeje addigra már teljesen össze volt esve, de már korábban is volt légmelle, csak azok az esetek nem voltak ilyen súlyosak. Az orvos teljesen el volt hűlve, hogy a hobbiénekes asszony a saját lábán ment be a kórházba. Amikor elmesélte bent, hogy régóta énekel kocsmákban és klubokban, más megvilágításba került az egész.

Orvosa szerint ugyanis azért bírhatta egy hétig a normális esetben gyakran életveszélyes állapotot, mert bal tüdeje a rendszeres éneklés miatt annyira erős volt, hogy gyakorlatilag helyettesítette a jobb felét. De ha ilyen erős volt, akkor hogy omolhatott össze mégis a jobb?

Orvosi nyelven ezt a jelenséget menstruáció légmellnek hívják, ami a nők hihetetlenül kevés százalékánál fordul csak elő. Maga a légmell önmagában nem is olyan ritka rendellenesség, ilyenkor levegő kerül a mellüregbe, ami miatt a tüdő levegővételnél nem tud megfelelően tágulni. Számos betegnél ennek semmiféle előzménye sincs, nem kell hozzá feltétlenül tüdőbetegnek lenni. 

"Elméletben meg kellett volna halnom. Ilyen esetekben az összeesett tüdő miatt a szív is veszélybe kerülhet a nyomás miatt, ami szívmegálláshoz is vezethet."

Bár a betegség után hónapokig otthon kellett lennie, lakását és munkáját is elvesztette, férje továbbra is mellette van, és ez az egész csak még jobban ösztönözte, hogy tovább énekeljen.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek