Aktuális

Őrület, mi minden történt a világban 2013-ban

Bors

Létrehozva: 2014.01.02.

A tavalyi esztendő legfontosabb történéseit az ábécé betűinek segítségével mutatjuk be. ­Lemondott XVI. Benedek pápa, meghalt Nelson Mandela, férjhez ment Orbán Ráhel…

A, mint Andy Vajna. A Rambo-filmek producere augusztusban kötött házasságot Palácsik Tímeával. A menyegző előtt egy hónappal lapunk munkatársai egy fesztiválon végigkövették, amint a hölgy félreérthetetlen helyzetbe került egy másik férfival. Vajna és neje azóta boldogan él, és idővel gyereket is akarnak.

B, mint bajai videó. Országos botrányt váltott ki, amikor nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen fideszes képviselők nevében ajánlanak pénzt és tűzifát szavazatokért cserébe. A botrány csak tovább gyűrűzött, amikor kiderült: a felvételt baloldali felkérésre rendezték.

C, mint CLOSED. Felirat a Budapesti Vidám Park kapuján. A 2013-as szezon végeztével, szeptember 30-án végleg bezárta kapuit a 63 éves létesítmény. Területét több lépésben adják át az állatkertnek. A munkanap, valamint a késő őszies idő ellenére sokan búcsúztak el személyesen a legendás parktól.

D, mint dresszkód. Az egész világot bejárta a hír, amikor a Kaposvári Egyetem rektora szigorú öltözködési szabályokat vezetett be a felsőoktatási intézményben (tiltotta a miniszoknyát és a rövidnadrágot). A rendelkezés ellen fehérneműre vetkőzött hallgatók és oktatók tiltakoztak, a rektor viszont nem fújt visszavonulót.

E, mint esküvő. Magyarország miniszterelnökének lánya, Orbán Ráhel szeptember 8-án mondta ki a boldogító igent Tiborcz Istvánnak. A szertartásra Budapesten, a Margit körúti ferences templomban került sor. Az esküvő előtt több helyen közpénzből újították fel az utakat és a járdákat. A násznép egy vidéki tanyán ünnepelte meg a jeles eseményt.

F, mint Fülöp-szigetek. Több ezer ember vesztette életét minden idők egyik legpusztítóbb tájfunjában a Fülöp-szigeteken. A Haiyan név­-re keresztelt megavihar során 370 kilométeres sebességgel tomboló széllökéseket is mértek.

G, mint gáztámadás. Augusztus végén vegyi fegyvert vetettek be a szíriai Damaszkusz közelében. Az ellenzéki aktivisták állítják: a kormány követte el a támadást. A BBC beszámolói szerint a vegyi mérget tartalmazó rakéták szerdán kora reggel csapódtak be Gúta régió külvárosaiban.
Az áldozatok között rengeteg gyerek volt.

H, mint Horn Gyula. Június 19-én hosszas betegeskedés után meghalt Horn Gyula, aki 1994 és 1998 között
a harmadik magyar köztársaság harmadik miniszterelnöke volt. Temetésén a hazai politikusok mellett külföldi méltóságok is tiszteletüket tették.

I, mint Izsák. Április 8-án az izsáki rendőrőrsön két rendőr halálra verte a 47 éves román állampolgárságú Bara Józsefet. A férfit két helyi zsaru egy motoros fűrész ellopása miatt hallgatta ki, közben pedig kínvallatásnak vetették alá. A rendőröket letartóztatták, perük februárban folytatódik.

K, mint kosarasok. Szeptember 7-én autóbuszával balesetet szenvedett a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapata. Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző a helyszínen meghalt. Natasa Kovacevic lábát amputálták, Burdei Szabolcs gyúrót
a halálból hozták vissza az orvosok.

L, mint Lamborghini. A Dzsudzsák Balázs, a Dinamo Moszkva 26 esztendős magyar válogatott labdarúgója június elején törte össze luxus-sportkocsiját az M3-as autó­pályán egy nagyobb eső után. A több tízmilliós autóba két nappal a baleset előtt ült be a focista.

M, mint Mandela. December 5-én meghalt Nelson Mandela, a Dél-Afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke. A faji megkülönböztetés ellenzőinek körében, Dél-Afrikában és világszerte, Mandela a szabadság és az egyenlőség jelképe lett. Apartheidellenes tevékenysége miatt 27 évet töltött börtönben.

N, mint NSA-botrány. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt dolgozója, Edward Snowden mindent kitálalt a brit Guardian című napilapnak az amerikai hírszerzési módszerekről. Kiderült: több százmillió telefont hallgattak le, köztük saját szövetségeseit is.

Ó, mint óriásmeteor. Február 15-én óriásmeteor robbant fel az oroszországi Cseljabinszk fölött. A több tíztonnás égitest atomrobbantáshoz mérhető detonációval semmisült meg. A lökéshullámában több mint hétszázan sérültek meg, többnyire a betört ablakok szilánkjaitól.

P, mint Pintér Sándor. Március közepén hatalmas káosz alakult ki az M1-es autópályán, amikor nagyobb mennyiségű hó esett. Ezrek estek a hó fogságába, akik semmilyen segítséget nem kaptak. A Belügyminisztérium először egy SMS-sel segítette a hóban rekedteket: „Ne hagyja el gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügym”.

R, mint rekordárvíz. Júniusban az évszázad árvizének nevezett árhullám vonult végig a Dunán, elöntve több német és cseh várost. A magyar szakaszon az intenzív gátépítési munkának köszönhetően sikerült megakadályozni a súlyosabb károkat és az emberáldozatot.

S, mint Soroksár. Szeptember 25-én Soroksáron bántalmazták, megerőszakolták, majd megölték a 36 éves Kardosné Gyurik Krisztinát. A családanya gyilkosát a mai napig nem fogták el. A brutális bűncselekmény közfelháborodást váltott ki.

T, mint trafik. Július elsején megnyíltak a nemzeti dohányboltok, július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. A trafikhálózat működésbe lépését követően Bajnai Gordon, az Együtt–PM szövetség vezetője Magyarország „ipari méretű lenyúlásával” vádolta meg a kormányfőt.

V, mint vér. Április 15-én egy Amerikában élő csecsen testvérpár, a 19 éves Dzsohar Carnajev és bátyja, a 26 esztendős Tamerlan Carnajev kettős robbantást hajtott végre a világhírű bostoni maraton célegyenesében. A terrortámadásban három ember meghalt és több mint kétszázhatvanan megsebesültek.

X, mint XVI. Benedek. A keresztény egyház vezetője február 11-én mondott le, amire a középkor óta nem volt példa. A pápa megromlott egészségi állapotára hivatkozott, amely nem teszi lehetővé számára, hogy ellássa a hivatalát. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185711_auto_resized.jpg
origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27806_resized.jpg?avcount=1714974010
origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192009_auto_resized.jpg
life.hu

Visszatér Londonba Harry herceg: nyomós oka van a látogatásnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189297_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190976_auto_resized.jpg
ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184224_auto_resized.jpg
vg.hu

Ezt sokan benézték: tévedés, hogy a románok jobban élnének, mint a magyarok – de akkor mi van a háttérben?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27803_resized.jpg?avcount=1714974010
origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191415_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189698_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188145_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Tiszta apja ez a gyerek” – megmutatta ritkán látott gyermekét Kulcsár Edina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Pv-NIgas4GzIVdpZB5pZkb2gnhyrywnAP15ydF71f8k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3NDM3OWYwODc0YjQyYjY5YmViOTg4ZGI5MjU5MDI5.jpg
Odaadás

„Mama kétszer is életet adott nekem” – lánya életét mentette meg Erika

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/N9lx2vCikai934LrxR3GGgua0S87GG1y4tUDCvEMmD0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5OTlmN2NmMDNkNDQ3OTViMTM5MTVkZjY0NTAzNmQx.jpg
Heti Top

Bőnyi gyerekkéselés, motoros tragédia Komlónál, rejtélyes inárcsi eltűnés: ezek érdekelték leginkább olvasóinkat