Aktuális

Erőn felül költekeznek a magyarok karácsonyra

Huszti Zoltán, Balajti Péter

2013. december 10. kedd 13:00

Dugig voltak az üzletek és a vásárok bronzvasárnap, de már hétköznap sincs parkolóhely az üzletközpontokban. Mindenki lázasan költi nem létező pénzét – ki hitelből, ki a félretett dugiból vesz ajándékokat.

Minden jel szerint idén többet költünk karácsonyra, mint tavaly. Az arukereso.hu ezzel kapcsolatos kérdésére tízezernél is többen válaszoltak. Közülük mindössze 9 százalék tervezi, hogy tízezer forintnál is kevesebbet költ. Majdnem kétszer ennyien (15 százalék) azonban 50 ezer forintnál is többet szánnak ajándékokra.

A megkérdezettek közel fele, 44 százalék a karácsonyi akciók megkezdésekor indul vásárlókörútra, 34 százalék viszont az ezüst- és aranyvasárnapi héten kap csak észbe, úgyhogy az igazi roham még hátravan. A felmérésben részt vevők fele néhány nap alatt beszerzi az ajándékokat, mindössze 14 százalék mondta azt, hogy heteken keresztül vadászik a meglepetésekre.

Forgalomnövekedésre számítanak a kereskedők is.

– Tavaly decemberben összesen 832 milliárd forintot költöttek az emberek, de az idei vásárlási adatok alapján arra számítunk, hogy 860-870 milliárdot is költenek – tudtuk meg Vámos Györgytől, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) titkárától. – December első hetében nem volt nagyobb roham, mint tavaly, a karácsony előtti utolsó hét-tíz nap lesz a legerősebb. A válság időszakában mindenki kivárta az utolsó pillanatot, nézelődött, várta az akciókat. Utóbbiaknak idén is nagy a jelentősége.

Abban nincs változás, hogy a karácsonyfa alá többnyire játék, könyv, ruházat, kozmetikum és műszaki cikk kerül.

– Idén a tabletek, az okostelefonok és azok kiegészítői, a kis háztartási gépek, a szépségápolási eszközök, a játékkonzolok és a tévék a műszaki slágertermékek – közölte a Borssal Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedzsere. – Újdonságnak számítanak a 4K-s képfelbontású megjelenítők, amik iránt szintén van érdeklődés. A nagyobb értékű ajándékokat november vége és de­cember közepe között szerzik be a vásárlók, az ünnep előtti napokra inkább az apróságokat hagyják.

Szőke Tamás úgy véli, nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani az ajándékok megvásárlását.

– Hétköznap délután, amikor vége van az iskolának, még nincs olyan nagy tolongás, mint hétvégén. Múlt szombaton 58, bronzvasárnap 55 ezer vásárló fordult meg nálunk.

A szokásos péntek-szombati forgalom együtt átlagosan 63 ezer vásárló, de nem lepődnék meg, ha aranyvasárnap egyetlen napon ennél többen jönnének – mondja a Mammut marketingvezetője.

Elvan a gyerek, ha játszik?

A gyerekekre karácsony előtt hihetetlen mennyiségű tévéreklám zúdul. Csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy az ott látott drága játékokkal sokáig játszanak majd. Ráadásul Standovár Sára gyerekpszichológus szerint abban a gyerekben, akit karácsonykor túl sok ajándékkal halmoznak el, az a tévkép alakulhat ki, hogy a tárgyak teszik boldoggá.

– Hihetetlen kreatívak a gyerekek, a leghétköznapibb tárgyakba is bármit képesek beleképzelni. Számukra egy banán nem csak étel, de mobiltelefon vagy pisztoly is lehet. Én inkább a fejlesztő játékokat ajánlom: az egészen kicsiknek az alak-, szín- és hangtanító eszközök, az ovisoknak a szerepjátszásra lehetőséget adó figurák, míg az iskolásoknak a szabálykövetést segítő társasok ajánlottak. Iskoláskor alatt nem ajánlom az okostelefont, a tabletet és a videojátékot. 

Mennyit szánunk?*

9% 10 ezer alatt
27% 10-20 ezer
26% 20-30 ezer
23% 30-50 ezer
12% 50-100 ezer
3% 100- ezer

* 2013., karácsonyi vásárlás (tervezett összeg, forrás: árukereső.hu)
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meg akarta büntetni a rendőr a munkagépest, olyan bosszú jött, amire senki se számított - videó

vg.hu

Elképesztő, emelt bérrel sem találnak szakácsot Hosszú Katinka bisztrójába

borsonline.hu

3 fiatal életét követelte: rosszul felszerelt téligumi volt a felcsúti „halálautón”

hirtv.hu

Óriáskerékből zuhant ki egy fesztiválozó a Balaton Soundon

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd? Íme, 15 ízletes kajatipp, ha a hétvégi kánikula már teljesen elvette az eszed

hirtv.hu

Fához kötözve találták meg a pornósztár meztelen holttesté

borsonline.hu

Súlyos dolgokat állít az utolsó szó jogán VV Fanni feltételezett gyilkosa

travelo.hu

Ezt tegyük, ha törlik a járatunkat, vagy késik a bőröndünk a reptéri káoszban

mindmegette.hu

4 koktél + 1 pezsgőlimonádé, amivel feldobhatod a kerti partit

borsonline.hu

"Anya, rájöttek, mi a bajom" - 24 órával később halott volt a fiatal ápolónő

borsonline.hu

"Nincsenek szavak" - holtan találták meg az eltűnt 23 éves Pétert

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

További cikkek

Tragédia

Kiváló úszó volt: Rejtély, mi okozta Dániel halálát a Tisza-tónál

Duna

Megtalálták a Visegrádnál elmerült tinilány holttestét