Új őrület: kapros krofánkot süt János

cronut
PUBLIKÁLÁS: 2013. november 18. 12:00
Nem elég, hogy a croissant-t keresztezi a fánkkal, ráadásul kapros fehércsokit és mézes-gyömbéres sütőtökrémet tölt bele. Pataki János cukrász a szakmájában éli ki határtalan fantáziáját.
Balajti Péter

Mindent bele! – ez a jelszó ifjabb Pataki János kreatív cukrász érdi konyhájában. Az ízművész cimborájával, Pongrácz Zoltánnal készített krofánkot, ami a croissant és a fánk különleges kombinációja.

– Bár a recept titkos, annyit elárulhatok, hogy a fánktésztát az utolsó fázisban vajjal hajtogatva leveles rétegeket kapunk. A krofánkot 30–40 perc kelesztés után 180 fokos pálmazsírban sütjük ki – árulja el az érdi alkotó, aki ma mutatja be a nagyközönség előtt a saját fagylaltspecialitásán alapuló krémmel ízesített külföldi szenzációt.

– Elsőre ugyan bizarrnak hangzik, ám akik megkóstolták, áradoztak a kapros-fehércsokis fagyimról. Ezért úgy gondoltam, ebből a különleges ízélményből készítem el az egyik első krofánk-töltelékemet. Az évszak ihlette mézes-gyömbéres sütőtökrém is saját kreálmány. Fogyókúrázóknak nem ajánlom, mert valódi kalóriabomba, viszont már egyetlen darabtól jóllakik az ember.

New Yorkból jött az őrület

Idén tavasszal rukkolt elő különleges csemegéjével a Párizsban született, de New Yorkban tevékenykedő Dominique Ansel.

Az ifjú mester az amerikai fánkot, a dunotot keresztezte a saját francia péksüteményével, a croissant-nal, ebből lett a cronut, ami rekordgyorsasággal indult hódító útjára, és itthon a krofánk nevet nyerte. A háziasszonyok fantáziáját megmozgató ötlet világszerte számos egyéni receptet hozott.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.