Nem elég, hogy a croissant-t keresztezi a fánkkal, ráadásul kapros fehércsokit és mézes-gyömbéres sütőtökrémet tölt bele. Pataki János cukrász a szakmájában éli ki határtalan fantáziáját.
Mindent bele! – ez a jelszó ifjabb Pataki János kreatív cukrász érdi konyhájában. Az ízművész cimborájával, Pongrácz Zoltánnal készített krofánkot, ami a croissant és a fánk különleges kombinációja.
– Bár a recept titkos, annyit elárulhatok, hogy a fánktésztát az utolsó fázisban vajjal hajtogatva leveles rétegeket kapunk. A krofánkot 30–40 perc kelesztés után 180 fokos pálmazsírban sütjük ki – árulja el az érdi alkotó, aki ma mutatja be a nagyközönség előtt a saját fagylaltspecialitásán alapuló krémmel ízesített külföldi szenzációt.
– Elsőre ugyan bizarrnak hangzik, ám akik megkóstolták, áradoztak a kapros-fehércsokis fagyimról. Ezért úgy gondoltam, ebből a különleges ízélményből készítem el az egyik első krofánk-töltelékemet. Az évszak ihlette mézes-gyömbéres sütőtökrém is saját kreálmány. Fogyókúrázóknak nem ajánlom, mert valódi kalóriabomba, viszont már egyetlen darabtól jóllakik az ember.
New Yorkból jött az őrület
Idén tavasszal rukkolt elő különleges csemegéjével a Párizsban született, de New Yorkban tevékenykedő Dominique Ansel.
Az ifjú mester az amerikai fánkot, a dunotot keresztezte a saját francia péksüteményével, a croissant-nal, ebből lett a cronut, ami rekordgyorsasággal indult hódító útjára, és itthon a krofánk nevet nyerte. A háziasszonyok fantáziáját megmozgató ötlet világszerte számos egyéni receptet hozott.