Aktuális

Alapból rosszabbak a női sofőrök?

2013. november 11. hétfő 12:00

Megszégyenítő véleményt tettek közzé a minap a pekingi rendőrök a női autósokról. Szerintük nem elég, hogy nem tudnak tájékozódni az utakon, könnyen össze is zavarodnak. Ezért rengeteg balesetet okoznak, és hajlomosak pánikba is esni. Valóban ilyenek lennének a női autósok nálunk is?

Nincsenek túl jó véleménnyel a kínai rendőrök a női autóvezetőkről. A hímsoviniszta egyenruhások a Weibó nevű közösségi oldalon tették közzé az alábbiakat: „A női autóvezetőkből hiányzik a tájékozódási képesség. Még a le- és felhajtókat sem képesek megtalálni a felüljárókon és hidakon. Ráadásul könnyen összezavarodnak és balesetet okoznak. Ezután pedig még pánikba is esnek.”

Mi a helyzet itthon? A női sofőrök nálunk is ennyire veszélyesek? Nos, a hazai közlekedési szakértő szerint erős túlzás ez a megállapítás. – Én nem törnék pálcát egyik nem felett sem – mondja Pausz Ferenc, aki úgy tudja: Magyarországon nem történt olyan jelegű kutatás, amely azt taglalja, milyen különbségek vannak a férfi és női autóvezetők között.

– Egy különbségről tudok: nevezetesen, hogy a hölgyeknél már kis alkoholmennyiség elfogyasztása is negatívan hat az autóvezetésre – állítja a szakértő.
A közlekedéspszichológus határozott véleménye, hogy a képességekben nincs különbség a nemek között.

– Minden a gyakorláson, az autóvezetés képességének elsajátításán múlik. Meggyőződésem, hogy ha a nőket ugyanannyira érdekelné az autóvezetés, mint a férfiakat, a legmagasabb szinten is minden további nélkül felvennék a versenyt velük, akár a Forma–1-ben is – állítja Dulin Jenő.

Egy, a Borsnak nyilatkozó autósoktató viszont kicsit másképp látja a helyzetet. – Véleményem szerint egy dologban biztosan jobbak a férfiak, ez pedig a térlátás. Manőverezés közben, parkoláskor jobban képesek felmérni a helyzetet, mint a nők – mondja Nagy György, aki szerint húsz éve bizony ügyesebbek, gyakorlatiasabbak is voltak a férfi tanulók, ám manapság ez az arány kezd kiegyenlítődni.

Katus Attila sportaerobik-világbajnok és életmódtanácsadó érdekes módon valamelyest osztja is a pekingi rendőrök véleményét. – Szerintem evolúciós okai vannak, hogy a férfiak jobban tudnak tájékozódni. Amíg ők nagy területet bejárva vadásztak annak idején, addig a nők a tüzet őrizték otthon, vagyis sokkal kisebb területen mozogtak – mondja Attila, aki szerint egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni.

– A férfiak általában sokkal többet vezetnek, nagyobb a rutinjuk és ezért sokak számára úgy tűnhet, hogy a nők kevésbé jók a volán mögött – teszi hozzá.
Kis Hegedűs Réka imád vezetni, de őszintén bevallja, hogy bizony ő is eltéved.

– Amikor a Megyeri hídon keresztül megyek egy nagyobb pesti bevásárlóközpontba, mindig odatalálok, de hazafelé rendszeresen eltévedek – neveti el magát a playmate, aki szerint a tájékozódás rutin dolga is . – Ha valaki szeret vezetni és több éves gyakorlata is van, az szerintem nőként is ugyanúgy megállja a helyét a volán mögött, mint a férfiak – mondja Réka. 

További cikkek

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Felfoghatatlan tragédia: Furcsa zajra ébredt a házaspár, a következő percben holtan feküdt egyikük

borsonline.hu

Bangóné diplomabotránya nem az első a baloldalon

origo.hu

Megőrülnek a cicáért, mert pont úgy néz ki, mint Csizmás Kandúr

kemma.hu

Hetedszer is jó tanuló, jó sportoló lett az oroszlányi kajakos, Pordán Petra

origo.hu

A tudósok szerint megvan a szuperélelmiszer, ami véget vethet az éhezésnek

vg.hu

Jövő nyáron már nem kuna kell a horvátországi nyaraláshoz

szon.hu

Nyíregyházi, nyírkarászi, tiszavasvári és ópályi lakosokat fogtak el a rendőrök szombaton

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: koronavírusos a góllövőlistát vezető Kay Smits

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján