Aktuális

Visszajöttek Magyarországra az elüldözött állatok

2013. szeptember 7. szombat 14:30

Számtalan állat halt ki Magyarországon az utóbbi évtizedekben a vadászat és az élőhelyek pusztulása miatt. Vannak azonban fajok, melyek több évtizedes hallgatás után visszatértek hazánkba. Némelyeknek kimondottan örülnek a ­természet­barátok, de vannak olyanok, melyek csak gondot okoznak.

Visszatalált a barnamedve

Az ország hegyes vidékein gyakran bukkant fel a legnagyobb testű szárazföldi ragadozó, a barnamedve. Az állat a félsivatagos helyektől egészen a tundráig megél, természetes ellensége nincs, kivéve a szibériai tigrist. Magyarországon mégis kipusztult a XIX. században.

A kétezres évek elején kezdett visszatelepülni, átkóborolni a határon. Manapság több helyen is láttak már mackót, például a Börzsönyben, a Bükkben, sőt még Aggteleken is.

Határokon át sétált vissza a szürke farkas

Az erdők és hegységek gyakori lakója volt a szürke farkas a múlt ­század­ban, az első világháború után azonban kipusztult. A nyolcvanas évektől egyre több jelentés érkezett a határ menti vidékekről: látták a hatalmas állatot.

A szürke farkasok eleinte csak áttévedtek Romániából vagy Horvátországból, egy idő után azonban ­vissza is települtek. A faj – ha kis számban is, de – megragadt az országban: 2001 óta fokozottan védettnek számít.

Csizmát készítettek a hódokból

A XIX. század elején számolatlanul vadászták a hódokat vízálló prémjük miatt. Az állat gyakran végezte csizmaként vagy kucsmaként. Ennek eredményeképpen a század közepére teljesen eltűnt.

Az 1990-es évek közepén a WWF elindította a hód-visszatelepítési programot, először Gemencre hozták vissza a nagytestű rágcsálókat. Az állat már magától szaporodik, egyre több példányával találkozhatunk főleg a Rába és a Tisza mentén.

Küzdenek a sólyomért

Az 1960-as évekre egy vegyi anyag, a DDT miatt kipusztult itthon a kecses vándorsólyom. A szer hatására az állatok tojása lággyá, törékennyé vált, de világviszonylatban is meggyérült a számuk. Komoly munkával visszatelepítették az állatot az országba.

Mára szerencsére újra megtalálható a természetben is, a jogszabályok szerint fokozottan védett állatnak számít, a szervezetek ma is küzdenek a sólyom fennmaradásáért.

Pusztítást hozott az aranysakál

Tizenöt éve halt ki hazánkban az aranysakál, más néven toportyánféreg. Az állat korábban nagy számban élt nálunk, de 1942-re teljesen kihalt, akkor ejtették el az utolsó példányt. Az igazi meglepetés a kilencvenes évek végén jött: sorra érkeztek a bejelentések, hogy újra láttak aranysakált.

Napjainkra ismét elterjedt állatnak számít. Visszatérésének azonban kevesen örülnek, ugyanis az állat mohó: birkákat ragad el, vagy baromfiudvarokban garázdálkodik. 

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek nyugodt éve lesz, végre jön a megérdemelt pihenés

origo.hu

75 éves lett Kitano Takesi - képgaléria

mandiner.hu

Belső vizsgálatot rendelt el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a Völner-ügy miatt

szon.hu

Szexi nihil! Alul nincs textil? Ez minden férfi álma, Lil G nem vitt alsót a fotózásra!

origo.hu

Megleltek egy 4500 éves, látványos és elveszettnek hitt úthálózatot

mindmegette.hu

Egyszerű, de nagyszerű! Így lesz igazán krémes a paradicsomos tészta húsmentesen

vg.hu

Leölik a hörcsögöket Hongkongban

bama.hu

Torlódás várható - baleset történt kedd reggel Szentlászlón

ripost.hu

Fehérbe borul az ország: kiderült, melyik nap éri el hazánkat a havazás

magyarnemzet.hu

Kétszer olyan népszerű Orbán Viktor, mint Márki-Zay Péter

origo.hu

Megállt az idő egy Renault-kereskedésben - galéria