Aktuális

Belehalt a 8 éves kislány a nászéjszakába

Bors

2013. szeptember 9. hétfő 21:00

A jemeni gyerek nem élte túl az első éjszakát, amit férjével töltött. Helyi aktivisták most azért küzdenek, hogy tartóztassák le a férjet és gyerek családját, illetve vessenek véget a kiskorúak kiházasításának.

Vasárnap számolt be egy helyi lap arról, hogy Rawan, a 8 éves jemeni kislány belehalt a belső sérüléseibe, miután férjével elhálta a nászéjszakát. A gyermeket állítólag a nála ötször idősebb férje kényszerítette a szexuális aktusra, amelynek nyomai kívülről is láthatóak voltak.

A Gulf News szerint jemeni és kuvaiti aktivisták is most az követelik, hogy a rendőrség tartóztassa le a felnőtt férjet és Rawan családját is. Továbbá azért is tüntetnek, hogy a hatóságok számolják fel azt a népi szokást, hogy kiskorú lánygyermekeket férjhez adnak.

A lap még egy helyi bloggertől is idézett, aki szerint ez a házasság még ráért volna, és akkor a kislány sem halt volna meg.

A jemeni nők kizárólag zárt - teljes testet takaró - ruhában léphetnek utcára, vagyis hidzsábban. Habár autót vezethetnek és tanulhatnak, nagy részük - 70 százalékuk - analfabéta, mert szüleik nem költenek a taníttatásukra, a pénzüket inkább a fiú gyermekekre költik.

A lányoktól szeretnek hamar megszabadulni, természetesen pénzt kapnak értük, ezért is gyakori, hogy még valójában gyermekeket adnak férjhez. Egy 2010-es felmérés szerint a kislányok negyedét 15 éves kor előtt kiházasítják.

Több szervezet is küzd azért, hogy megakadályozzák a kislányok férjhez adását, az utóbbi időkben még is több olyan eset látott napvilágot, amely elborzasztotta a közvéleményt. Legutóbb egy 12 éves jemeni lány például belehalt a szülésbe. Férje kétszer annyi idős volt, mint ő, a súlya pedig majdnem háromszorosa.

Nehéz megállapítani, törvénybe iktatni a házasság alsó korhatárát, mert többen attól tartanak, ha ez megtörténik, tiltott kapcsolatot fognak létesíteni a gyereklányok. Továbbá attól is tartanak a jemeni törvényhozók, ha engednek a követeléseknek, akkor a nép azt fogja hinni, a nyugat erőltette rájuk, ami akár végzetes is lehet a számukra. 

További cikkek

Bűntény

Élő adásban rontotta meg kislányait a horroranya

Szörnyű

Ájultra erőszakoltak egy 5 éves kislányt, jelenleg is küzdenek az életéért

Ez is érdekelhet

life.hu

Ez a hatóanyag gyorsítja a koronavírusból való felépülést: gyógyszertárakban vény nélkül kapható

borsonline.hu

Földön túli szerelem: Zokogva búcsúzott menyasszonya Dobos Attilától

she.life.hu

Az intim torna csodákat tesz odalent - minden nőnek kötelezővé tenném!

vg.hu

Elhunyt Csollány Szilveszter

kemma.hu

Biznisz közben csaptak le Tatán a zsaruk dílerre és vevőjére (fotók)

origo.hu

Elrontott plasztikai műtét miatt évek óta nem tudja lecsukni a szemeit egy férfi

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek nem játszanák le a helyosztót, ha nem jutnak elődöntőbe

origo.hu

Elszabadult a nyersanyag ára, ami nélkül nincsenek elektromos autók

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

life.hu

Gregor Bernadett barátja megszólalt: "Nevezzük akárminek ezt a kapcsolatot, ez kialakult"

nemzetisport.hu

Gyász: Amerikától Ausztráliáig – külföldön is megemlékeztek Csollány Szilveszterről

origo.hu

Így állt meg az élet az extrém havazás miatt Isztambulban - galéria