Aktuális

Sejtlebontással öl az ördög lehelete

2013. augusztus 2. péntek 08:45

A harántcsíkolt izom szétesik, a vérnyomás az egekbe szökik, 42 fokos láz lép fel, leáll a veseműködés – gyötrelmes halál vár az ördög lehelete nevű drog fogyasztójára. Eddig öt fiatal életét követelte a szer, az ország összes drogzsaruja ezen az ügyön dolgozik.

A drogügyi szakemberek szerint hétvégente 70-80 ezer fiatal fogyaszt partidrogot, így a rendőrség gyakorlatilag versenyt fut az idővel: mihamarabb el akarják tüntetni a piacon megjelent halálos szert, a para-metil-4-metilaminorex elnevezésű vegyületet. A fogyasztói szlengben az ördög leheletének hívott drog eddig öt fiatallal végzett az elmúlt másfél hónapban.

Bekeményít a rendőrség

Rezsimintézkedés. Így nevezi a rendőrségi szakzsargon, amikor a testületen belül egy bűncselekmény felgöngyölítése elsőbbséget élvez, és a parancs visszavonásáig gyakorlatilag a teljes állomány az ügy megoldásán dolgozik.

Az ORFK a halálos drog megjelenése kapcsán foganatosít rezsimintézkedést: az ország összes kábítószeres ügyekre specializálódott nyomozójának kiemelt feladata az ördög lehelete utáni vadászat.

Gátlástalan dílerek

– A rezsimintézkedés a ­meg­lévő hatáskörök hatásosabb alkalmazását, szigorúbb és sűrűbb ellenőrzéseket, feszesebb szolgálatot foglal magába – mondta lapunknak dr. Finszter Géza kriminológus.

Az ORFK kommunikációs irodája közölte: a rendőrség a korábban ismertté vált ­halál­esetek vizsgálata során több kábítószer-terjesztőt felderített, azonosított és elfogott. Az újabb információk azonban arra utalnak, hogy továbbra is a piacon van az a kábítószer-szállítmány, amelynek egyik komponense a para-metil-4-metilaminorex, és amelyet a kábítószer-kereskedők gátlástalanul értékesítenek.

A rendőrség a nemzetközi együttműködés minden rendelkezésre álló lehetőségét is felhasználja annak érdekében, hogy a komponenst tartalmazó újabb szállítmány ne jusson be Magyarországra.

Jó gyerek volt Laci!

Mint arról a Bors korábban beszámolt: Székesfehérváron június 9-én a 18 éves B. Renátó, Csákváron június 10-én a 28 éves P. László vesztette életét a szertől. Június 8-án és 9-én Budapesten halt meg két fogyasztó, legutóbb múlt szombaton Szekszárdon szedett áldozatot az ördög lehelete.

Lapunk utolérte P. László édesanyját, aki azt mondta: a fia nem volt drogos, valószínűleg a tudtán kívül fogyasztott valamit, amibe belekeverték a szert.
– Olyan fiú volt, amilyet minden szülő kíván magának – zokogott a gyászoló édesanya.

A rendőrség Székesfehérváron öt embert fogott el júniusban az esettel kapcsolatban, majd lecsaptak egy budapesti házaspárra is, amely feltehetően a lányával együtt árulta a drogot. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy voltaképpen mekkora adag került piacra az ördög leheletéből, és hány árus kapott belőle a forrástól.

Kínhalált okozhat a fogyasztása

Dr. Funk Sándor addiktológus szerint a para-metil-4-­metil­aminorex fogyasztása súlyos, szenvedéssel teli következményekkel járhat. A por vagy tabletta alakban árult szer speedszármazék, felszívása a szív túlterheléséhez és leállásához vezethet.

– Először is nagyon felviheti a vérnyomást, de egyéb tünetek is jelentkezhetnek. Magas, 41-42 fokos lázat idézhet elő, és a szövetek pusztulását eredményezheti. A végtagokat és a hasizmot alkotó harántcsíkolt izom széteshet, ilyenkor az izomból kiválik az úgynevezett myoglobin nevű óriásmolekula. A myoglobin eltömi a vesecsatornákat, ami veseelégtelenséghez, véralvadási zavarokhoz vezet, és végül a fogyasztó halálát okozza – tette hozzá a szakember.
 

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

life.hu

Újabb áldozatot követelt a koronavírus: otthonában találták meg holtan a színésznőt

astronet.hu

Szerelmi tarot jóslás a Vízöntő havára: a saját út megtalálása a fontos

travelo.hu

Aranyozott arcú istennő szobrát találták meg egy csatornában

mandiner.hu

Bajkai István helyett Kovács Balázs Norbert indul Erzsébetváros/Terézvárosban

kemma.hu

Elhunyt a nagybetűs tatai háziorvos, Dr. Sopov Krszto

nemzetisport.hu

NB I: Puskás Akadémia–Ferencváros – élőben az NSO-n!

vg.hu

A svédek nem javasolják a gyerekeknek az oltást

life.hu

Így reagált Szilágyi Liliána menedzsere Gerda döbbenetes vádjaira

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve