Aktuális

Olcsón adja az életet Budapest

Balajti Péter

Létrehozva: 2013.08.13.

Összeállt a lista a világ legdrágább városairól. A tej Moszkvában, a mozijegy Zürichben, az üzemanyag Hongkongban, a hamburger Ndjamenában, az élet összességében Luandában a legdrágább.

Nem az a kérdés, mennyit keresel, hanem az, mennyit ér a pénzed – szól a fejvadászok jó tanácsa az állást keresőknek. Sokan ugyanis hajlamosak a kinti béreket az itthoni árakhoz viszonyítani. Egy Norvégiában állást szerzett magyar lány például büszkén mesélte, hogy havi hétszázezer forintnyi összeget keres. Majd bevallotta, hogy ennek közel a felét teszi ki a szűkös albérlete…

Tanay Marcell, az Euwork ügyvezetője szerint érdemes tisztába lenni azzal, miről célszerű lemondani külföldön ahhoz, hogy spórolni tudjunk. – Például arra, hogy a szállás és az utazás fajlagosan drágább külföldön, de biciklivel, metró helyett buszbérlettel és megosztott albérleti szobával ügyesen lehet takarékoskodni. Ja, és érdemes lemondani a magyarországinál háromszor drágább cigiről – magyarázza a szakember.

Ezzel együtt akadnak ijesztő árcímkéjű metropoliszok. A Mercer tanácsadó 2013-as toplistája a világ legdrágább városait gyűjtötte össze, s az ottani árak mellett bizony kifejezetten olcsónak tűnik az élet Budapesten. (Az összehasonlításhoz a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait használtuk.) Az összesítés élén Angola fővárosa áll, ahol a külföldiek biztonsága és a szinte kizárólag külföldről behozott portékák srófolják fel az árakat.

A legdurvább tétel Luandában a luxusszállás: egy három hálószobás, bútorozatlan ingatlanért 15 ezer dollárt, azaz 3,33 millió forintot kérnek el – havonta. Ez a Bors információi szerint nyolcszorosa egy hasonló kaliberű budai villa bérleti díjának. Igaz, az angolai fővárosban egy középáras farmerért is 45 ezer forintnak megfelelő összeget kell kifizetni, de egy hamburger sem jön ki 4500 forintnál kevesebből.

A gyorséttermi kaja azonban mégsem ott, hanem Csád fővárosában a legdrágább: 25,51 dollár, azaz 5670 forint. (Idehaza pont egy tucatnyit vehetünk ennyiből.) Mozijegyárban Zürich viszi a prímet: a mintegy 20,66 dolláros, azaz 4600 forintos egyetlen ottani belépőért Magyarországon egy egész család filmezhet. Moszkvában egyetlen liter tejért 7,59 dollárt, azaz 1690 forintot kérnek (Magyarországon ez 230 forint).

S hogy azért Magyarország se valljon szégyent: a 95-ös ólommentes benzinnel (413 Ft) szinte a teljes top 10-es mezőnyt magunk mögé utasítjuk: egyedül Hongkongban kérnek 500 forintnyi összeget az üzemanyag literjéért, ami a legdrágább városnak kikiáltott Luandában alig 140 forint… 
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek