Aktuális

Magyar tini zsűrizi a világsztárok filmjeit

M. K. R.

2013. augusztus 14. szerda 13:00

A legnagyobb sztárok filmjeit bírálhatja egy tószegi középiskolás. A 18 éves Kiss Ferenc ugyanis helyet nyert a világhírû Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijébe.

aját bevallása szerint akkor kattant rá a filmnézésre Kiss Ferenc, amikor másfél évesen először látta a Csillagok háborúját, és olyan hatással volt rá, hogy a mozizás lett a má­-niá­ja. Úgy tűnik, a szenvedélye sikert is hozott: máris úgy ért a mozihoz, hogy meghívták a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál közönségzsűrijébe.

– Szolnokon tanulok, ahol rendszeres vendége vagyok a TiszapArt mozinak. Őket kérte az Europa Cinemas nemzetközi mozihálózat, hogy delegáljanak egy fiatalt Velencébe. Rám gondoltak – meséli Feri, aki előtt ezzel még nem nyílt meg minden ajtó. Világszerte több száz fiatalembernek kellett három-három angol nyelvű filmelemzést eljuttatnia a szervezőkhöz, akik a legeredetibb gondolkodásmód alapján választották ki a közönségzsűri tagjait.

– Stanley Kub­rick Mechanikus narancsa, a 2006-os Az ember gyermeke és a 2012-es Django elszabadul című Tarantino-mozit boncolgattam, s úgy tűnik, bejött: két hét pokolian hosszú várakozás után jött a levél, hogy bekerültem – lelkesedik a fiatalember, akinek élete a filmezés.

– A szüleimet sokat piszkálták, hogy mennyit hagynak tévézni, de ők úgy vélték, ha ez a hobbim, hajrá. Rengeteg filmet néztem meg, egyszer megpróbáltam összeszámolni, de valahol ezerötszáz és kétezer között feladtam. A barátaim viszont rám akasztották a nemzetközi filmadatbázis, az IMDb (International Movie Database) becenevet.

A 18 esztendôs fiatalember reméli, hogy Velencében találkozhat majd Daniel Radcliffe-fel, a Harry Potter-filmek sztárjával, a színész ugya­nis a Kill your darlings című filmjét mutatja majd be a fesztiválon. – Addig is készülök: megnézek egy csomó rossz alkotást is, amit eddig nem tettem – magyarázza az ifjú filmesztéta.
 

További cikkek

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Ez is érdekelhet

vg.hu

Gattyán György az utcán toborozza a képviselőjelölteket

metropol.hu

Drámai képet posztolt a magyar énekes: tragédia történt hajnalban – Fotó!

life.hu

Mélyaltatásban szülte meg kislányát a covidos magyar kismama

magyarnemzet.hu

Közös nyilatkozatban határolódtak el Márki-Zay Pétertől

origo.hu

Rákaptak az invazív kagylókra a balatoni pontyok

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Soha nem látott híd épül Sátoraljaújhelyen

nemzetisport.hu

PL: Suárez ajánlatot kapott az Aston Villától – sajtóhír

life.hu

Az életükkel játszanak az idősek - Valós veszélyt jelentenek az illegális otthonok

heol.hu

Két ember halálához vezetett a kerecsendi férfi felelőtlen száguldozása

origo.hu

Tom Hanks svéd filmsiker amerikai remake-jében szerepel