Aktuális

Káosz lesz a kinti magyarok voksolásánál?

Létrehozva: 2013.08.13.

Alig nyolc hónap van hátra a jövő évi választásokig, de egyelőre még sejteni sem lehet, miként birkóznak meg a konzulátusok a külföldön szavazni készülő több százezer állampolgárral. Egyelőre csak kérdések vannak. Botrány lesz?

Akár háromszáz­ezer ember szavazata is veszélybe kerülhet a jövő évi választásokon, ugyanis nagyjából ennyi magyar állampolgár él vagy dolgozik külföldön, aki magyarországi lakhellyel is rendelkezik. Nekik nem jár olyan kiváltság, mint a magyarországi címmel nem rendelkező kettős állampolgároknak, akiknek lehetőségük lesz levélben szavazni. A Londonban vagy Brüsszelben élők kénytelenek lesznek befáradni a konzulátusokra.

A 2010-es választásokon alig hé­­tezren éltek ezzel a lehetőséggel. Ez a szám most a ­sok­szorosára nőhet, ami annyira jelentős pluszmunkát jelent a konzulátusoknak, hogy akár botrányba is fulladhat a voksolás. Ezzel kapcsolatban érdeklődtünk a külképviseleteken, ám nem kaptunk válaszokat.

A legnagyobb létszámú magyar kolónia Londonban él, itt akár kétszázezer szavazó is „megrohamozhatja” a konzulátust. Tegnap megkerestük a főkonzult, Riskó-Nagy Lászlót, de nem értük el. Munkatársai egyelőre nem adtak választ kérdé­seinkre. Hasonlóan jártunk a müncheni, a berlini és a bécsi külképviseleteken is.

A hágai konzulátuson az egyik munkatárs a Borsnak elmondta: a Külügyminisztérium utasítása szerint ők ebben a kérdésben nem adhatnak felvilágosítást. Segítségképpen a választási iroda honlapját, illetve a Századvég weboldalát ajánlották. Kérdésünkre, hogy a Fidesz közeli Századvégnek mi köze ehhez, szintén nem kaptunk választ.

Egyedül Précsényi Árpád brüsszeli konzullal sikerült beszélnünk, aki elmondta: nincs felhatalmazása, hogy nyilatkozzon, ő is a Külügyminisztériumhoz irányított bennünket. Információink szerint több konzulátuson is készülnek már a választásokra, de hogy ezek az előkészületek pontosan mit takarnak, azt nem tudni. A külügy sajtóosztálya azt írta: még nem döntöttek, hogy a külképviseleteken hány fő segíti majd a szavazást, ám az előkészületek részleteiről semmit nem tudtunk meg.

Rossz a rendszer a szakértő szerint

Tóth Zoltán választási szakértő úgy véli, abnormális a rendszer. – Valakinek házhoz viszik az urnát – például a kettős állampolgárnak –, másnak pedig több száz kilométert kell utaznia a konzulátusra. Ez a választói alapjog megsértése. Már régen be kellett volna vezetni az elektronikus voksolást.

– Ha mindenki elmegy majd külföldön szavazni, akkor legalább annyian lesznek, mint a budapesti szavazókörökben. Márpedig akik külföldre mentek dolgozni, azok okkal tették ezt, és elképzelhető, hogy a véleményüket a választásokon egy iksszel is kifejeznék – tette hozzá Tóth Zoltán.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek