Aktuális

Minden idők legnagyobb árhulláma jön Magyarországra

Bors

Létrehozva: 2013.06.04.

A 2002-es dunai árvíznél jelentősen nagyobb árhullám támad a folyó felső szakaszán – egészen a fővárosig. A szakemberek szerint Budapestnél 860 centi felett tetőzhet a Duna, amivel 137 éves rekord dőlhet meg. A fővárosnál azonban jelentősen nagyobb károkat okozhat a folyó a Szigetközben.

A napokban Németországot, Ausztriát és Csehországot már elárasztó árhullám eléri hazánkat. A német– osztrák határhoz közeli ­Pas­sauban minden idők legnagyobb vízállását mérhetik a napokban a Dunán, a vízügyi szakemberek szerint ugyanis a folyó 1260 centiméter mélységet érhet el. A Passauban mért érték Budapestnél már meghaladná a nálunk valaha mért legmagasabb szintet, amikor 1838. március 5-én 1030 centin tetőzött a Duna.

A helyzet Ausztriában is rendkívüli, az alsó-ausztriai Melk történelmi belvárosa víz alatt áll. Pintér Sándor belügyminiszter tegnap felajánlotta az osztrák belügyminiszter asszonynak a magyar belügyi szervek segítségét az árvízi védekezéshez.

Az szinte biztos, hogy a 2002-es nagy dunai árvizet bőven túlszárnyalhatja az idei ár Budapesten. – A folyó a begyűjtött adatok alapján szombaton tetőzik, 860 centiméteres vízmélységre lehet számítani.

Ez a főváros védműveit nem veszélyezteti, de a Szigetközben túlemelkedhet a mostani töltés koronájának magasságán – tájékoztatott Molnár Béla, országos vízügyi főigazgató, aki arról is szólt, hogy felkészültek az érkező árra, de helyenként kemény védekezésre lesz szükség. – Ezer kilométernyi folyószakaszon öt-hat vízügyi szakember és az önkormányzatok védekezésében további húszezer ember dolgozik majd az ár megfékezésén. Négymillió homokzsák áll rendelkezésre.

– Győrújfalunál a Mosoni-Duna rekonstrukciója miatt a beruházó megnyitotta a töltés tetejét, most kétszáz ember dolgozik, hogy újra a várható vízmélység fölé emeljék a töltés szintjét – mondta el a Bors kérdésére Nagy Imre Attila polgármester. – E-mailben tájékoztattam a lakosságot a kialakult helyzetről, megírtam, hogyha újabb üzenetet kell küldenem, az már bajt jelent – magyarázta a településvezető.

A vízügyi szervezet vezetője is kifejtette, hogy építési területek esetében a beruházónak kell gondoskodnia az árvízvédelemről. – A mostani védekezésben át kellett szervezni az erőinket, százhatvan szakembert és az összes terepjárót átvezényeltük Szolnokról Győrbe, de ahogy szükség lesz rájuk, egyre több szakember érkezik Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról – magyarázta Molnár Béla.

– Kritikus pontok alakulhatnak ki Szent­endrénél, ahol most fel kell építeni a mobil gátat, de szükség lesz még komolyabb védelmi erőfeszítésekre a Margitszigeten, valamint a Római-parton. Emiatt a védekezésben a belügyminiszter rendkívüli készültséget rendelt el.

A folyó ma elérheti a budai alsó rakpart szintjét. Már lezárták a forgalom elől Pesten az idősebb Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek