Aktuális

Horvátországban nyaral a legtöbb magyar

Hu-Zo

2013. június 6. csütörtök 13:00

Hiába nem látszik ez egyelőre, itt a nyaralási szezon. Még mindig Horvátország a sláger, ahol fejenként átlagosan 160 ezer forintot hagyunk.

Bár még nyakunkon az árvíz, és Medárd sem ígér jót – ha szombaton esik, a népi megfigyelés szerint negyven napig esős idő lesz –, azért a családok már a nyaralást tervezik. Akik külföldre mennek, azok közül legtöbben a horvát tengerpartot veszik célba.

A Horvát Turisztikai Képviselet felmérése szerint ott átlagosan 528 eurót (mintegy 160 ezer forint) költ személyenként a magyar utazó. A többség családostól indul az Adriára, ahol nyolc éjszakát tölt. Mint a képviselet vezetője, Skenderovic Marin a Borsnak elmondta: tavaly 332 ezer magyar turista utazott Horvátországba.

Nem véletlen, hogy magyar rendőrök is szolgálnak a legnépszerűbb horvát nyaralóhelyeken.

– Három fő okát látom annak, hogy a legtöbb magyar az Adrián tölti a vakációját – mondja Zám Tibor, a Best Reisen Utazási Iroda ügyvezetője. Amellett, hogy saját kocsival viszonylag gyorsan el lehet jutni a tengerpartra, sok a privát szállás, és nem kell a repülős utaknál megszokott 7-10 napot sem ott tölteni, sokan csak hosszú hétvégére ruccannak át a szomszédba.

Görögország a második legnépszerűbb célpont a cégvezető szerint, amit az árai is indokolnak, míg a harmadik Olaszország. Más azonban a sorrend, ha az utazó repülőre száll.

– Ők érdekes módon nem a legolcsóbb utakat keresik, inkább azt nézik, mit kapnak a pénzükért. A repülős utakat illetően Törökország és Egyiptom vezet. Ha egy átlagos utat veszünk, az egy főre eső költés Egyiptomban 900 euró, vagyis 270 ezer forint, Törökországban ezer euró, vagyis közel 300 ezer forint mindennel együtt – mondja Zám Tibor.

Második helyre szintén holtversenyben Tunéziát és Görögországot teszi a cégvezető 700 eurós (210 ezer forint) és 1300 eurós (390 ezer forint) költéssel. Bulgária a leg­olcsóbb, ahol viszont jobban meg kell nézni, hol száll meg az ember. Ott a költség egy hétre 400-500 euró, vagyis 120-150 ezer forint személyenként.

Zám Tibor szerint a repülős nyaralásoknál egyre többen választják az all inclusive ellátást, így a befizetett áron kívül már nem nagyon kell költeniük. A luxusutaknál még mindig Thaiföld a sláger, de egyre népszerűbb például az aruba-szigeteki kikapcsolódás is. A Karib-tenger déli részén elhelyezkedő sziget jó választás azoknak, akik olyan csodás természeti környezetet keresnek, ahol nincs nagy forgalom.

– Ott egy kevésbé jó szálláshellyel számolva az útiköltség fejenként eléri az ötszázezer forintot is. Érdekes módon azok, akiknek nem okoz gondot ez az összeg, ritkán tesznek hozzá még 200 ezer forintot azért, hogy igényesebb szállásuk legyen. Vagyis a luxusutakon is spórolnak – magyarázza Zám Tibor. A Malév megszűnése óta inkább Bécsből vagy más közeli európai városból indulnak az egzotikus utak, mert így kevesebb az átszállás.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége lapunk kérdésére ugyanazokat az országokat jelölte meg a magyar utazók körében a legnépszerűbbnek, mint Zám Tibor. Szerintük átlagosan körülbelül 100-150 ezer forintot költenek személyenként a külföldön nyaralók.

Hová mikor utazzunk?

Horvátország, Olaszország, Bulgária, Görögország és Törökország esetében egyértelműen a nyári főszezon a legjobb. Leginkább június végétől augusztus végéig érdemes oda utazni, bár akiknek nincs diákkorú gyermekük, még szeptemberben is kifoghatnak jó szezont.

Thaiföldön november és február között legjobb az idő, ekkor kevesebb a csapadék, és nincs túl nagy forróság. A déli országrészbe március és május között, északra november közepétől kora decemberig érdemes menni, esetleg februárban, amikor újra kezd felmelegedni az idő.

Egyiptomban nem mindegy, hogy az ország melyik részére szeretnénk utazni. Júniustól augusztusig túl nagy a forróság Felső-Egyiptomban és Luxorban, ezekre a területekre télen jobb menni. A Földközi-tenger környéke nyáron a legzsúfoltabb. Kairóban viszont télen általában elég hűvös van, ezért a legjobb a tavasz és az ősz.
 

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

vg.hu

Leölik a hörcsögöket Hongkongban

ripost.hu

Óriási bejelentést tett a modell, aki két vaginával született

life.hu

Úszni ment a férfi, de olyasmi került a fülébe, amire az orvos sem számított

hirtv.hu

Március 15-től kötelező az oltakozás Németországban

origo.hu

Megint eltűnhet egy népszerű, emblematikus állat

mindmegette.hu

Egyszerű, de nagyszerű! Így lesz igazán krémes a paradicsomos tészta húsmentesen

vg.hu

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

nemzetisport.hu

Videó: nemek közti MMA-meccset rendeztek, kitört a káosz

ripost.hu

Fehérbe borul az ország: kiderült, melyik nap éri el hazánkat a havazás

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria