Aktuális

Győrújfalu nem úszta meg a kitelepítést

M. K. R.

2013. június 8. szombat 00:00

Amiről egész nap beszéltek, az estére valósággá vált: Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, Győrújfalu lakosságát kitelepítik az árvíz miatt. A többi érintett településen még harcolnak az árral.

A pusztító árvíz olyan mértékben veszélyeztette Győrújfalu lakosságát, hogy hosszas mérlegelés után az a döntés született, elkerülhetetlen a kitelepítés. Nagy Imre Attila független polgármester az MTI-nek azt mondta, a kitelepítésről szóló döntés nem a helyi védelmi bizottság ülésén született, ott ugyanis nem volt egyetértés az ügyben.

Hangsúlyozta, ő úgy gondolja, hogy a Mosoni-Duna szombat déli tetőzésekor is állni fog a gát.

A Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság javaslatára azonban a belügyminiszter a kormányfő jóváhagyásával még nappali világosságnál elrendelte a kiürítést, azzal a szándékkal, hogyha a víz esetleg kitörne, ne éjszaka kelljen intézkedni.

– A veszély nagyságát nem lehet megbecsülni, de első az emberélet mentése – mondta Orbán Viktor. Győrújfaluról a helyi Volán-társaság 15 busza szállította a lakosokat a győrújbaráti ifjúsági táborba, a nők és a gyerekek egy része már korábban elhagyta a falut, rokonoknál húzták meg magukat.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta: este kilenc órakor indultak el a buszok azokkal, akiket el kellett helyezni.

– Csak azok maradhattak a településen, akik a gáton dolgoznak – tette hozzá Nagy Imre Attila, aki azt is elmondta, a kitelepítés körülbelül 1500 embert érint, néhány száz férfi pedig a falu gátjain maradt.

Óriási volt a feszültség Kisorosziban is. Ide már az élelmiszert is komppal viszik. Az emberek a kompról leszállva azt találgatták, szombaton ­ellepi-e már egészen a víz az ártérben épült kis házat, ami egyébként 2002-ben is eltűnt a víz alatt. Ezen mérik a helyiek, mire számíthatnak.

Nagymaroson a gáttól nyolc-tíz méterre újabb védvonal épül. A Dunával párhuzamos házsorban, sőt az annál feljebb élők is aggódnak, hogy eléri őket az ár.

– Reméljük, a második védvonalnak köszönhetően senkit nem kell kitelepíteni – mondta Petrovics László polgármester. Itt 350-en dolgoznak. Vasárnapra számítanak a tetőzésre 742 centiméteren, vagyis még vagy hatvan centit nő a Duna vízszintje. Remélik, nem többet. 

További cikkek

Tűz

Menekítik az embereket Budapesten, nagy a baj

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 27.: a Rák angyalként segít mindenkin, a Vízöntő megmutatja érzéseit

travelo.hu

Elkészültek a látványtervek a Déli körvasút mentén születő zöldfolyosóról

hirtv.hu

Szolgálatba tartott, fatolvajokat fogott

boon.hu

Baleset és útlezárás Ózd határában

origo.hu

Tempósan jöhetnek a frissítések a Galaxy mobilokra

nemzetisport.hu

Man. City: orvosira várják Vancsát, de tavasszal maradhat Magyarországon

vg.hu

Szemléletes grafikonokon az orosz-ukrán erőviszonyok

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

mandiner.hu

Márki-Zay Gulyás Mártonról: Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem!

haon.hu

Rablást kísérelhettek meg egy Hatvan utcai ékszerüzletben

origo.hu

Továbbra is zajlik a gyerekek oltása - galéria