Aktuális

Portik főnökéről vall ma a koronatanú

P. G. J.

2013. május 21. kedd 11:00

A Prisztás József megöléséről szóló vádirat Portik Tamást mondja ki felbujtónak. Az ügy koronatanúja, Radnai László ezzel szemben leleplező vallomásában megnevezte azt az embert, aki szerinte Portiknak adta a parancsokat.

A Portik Tamás és társai ellen indított per ma tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. Radnai László, akit a kecskeméti maffiaperben 2007-ben 12 év fegyházra ítéltek, volt az első ember, aki leleplező vallomást tett a kilencvenes évek leszámolásairól, így Prisztás József megöléséről is.

Radnai nevezte meg elsőként Portik Tamást a Prisztás-ügyben. Igaz, ő az Energol Rt. egyik volt vezetőjéről, D. Gáborról beszélt úgy, mint megbízóról. Szerinte Portik csak végrehajtó volt, aki a főnöke, D. Gábor utasításai szerint járt el.

Radnai vallomásában elmondta, hogy D. Gábort Sándorházán, a börtönben ismerte meg 1976-ban, ahol egy betörési ügy miatt ült. Ugyanitt raboskodott a Prisztás-ügy harmadrendű vádlottja is. Ő az az ember, aki a vád szerint a gyilkosság helyszínére csalta Prisztást, majd éveken át havi ötszázezer forint hallgatási pénzt fizettek neki.

D. Gábor – a leleplező vallomás szerint – évekkel a gyilkosság után megkérte Radnait, hogy találkozzon a férfival. Vigye el neki azt az üzenetet, hogy ha a rendőrség megkeresi, tartson ki az eredeti vallomása mellett a Prisztás-ügyben. Radnai egy telefonfülkéből hívta a férfit, majd – mint mondta – a Tabáni Kakas nevű étteremben találkozott vele.

Portik volt a végrehajtó, D. Gábor Portik főnöke volt. Portik akkor még úgy tekintett rá, mint az apjára – mondta vallomásában Radnai László, aki arról is beszélt, hogy úgy tudta, az ügy harmadrendű vádlottjának nem mondták el, hogy meg akarják ölni Prisztást. Neki csak az volt a feladata, hogy értesítse Portikot, mikor megy Prisztással a Ladik utcába egy ingatlanügy miatt. Mint ismert, 1996 november 1-jén itt végeztek Prisztás Józseffel.

Úgy tudjuk, az ügy iratai között gyanúsítotti és tanúvallomása sincs D. Gábornak. Ugyanakkor több, az éjszakában jól ismert ember tett terhelő vallomást – névvel vagy védett tanúként – az ügyben. Várhatóan a tárgyalások során derül ki, hogy az alvilág jól szervezett akciójának eredménye Portik lebukása vagy bizonyíthatóan ő áll mindegyik neki tulajdonított merénylet mögött.
Radnai mellett Prisztás lányát is mára idézték be.

További cikkek

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Tragédia

Megrázó részletek a nyíregyházi tragédiáról: a hátsó szélvédőn repült ki a szörnyethalt 22 éves anya

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vidám fazon és 5 literes fogyasztás: teszten a magyarok egyik új kedvence

origo.hu

Soha nem látott szalagkorlát épül egy magyar út mellett, meg fog lepődni, hogy néz ki - fotók

mandiner.hu

Itt az eszköz, ami hatásos a covid ellen is – Csókay András idegsebész küzd a hazai elfogadásáért

beol.hu

Tanyába szorult kamiont mentettek Gyula mellett

nemzetisport.hu

PL: áramszünet, öngól – hárommal nyert a Norwich Watfordban

vg.hu

Annyi a pozitív Covid-teszt a szomszédban, hogy már a külföldi laborok elemzik

life.hu

Az AstraZeneca oltás újabb ritka mellékhatására derült fény

szon.hu

Szörnyethalt Nyíregyházánál: percekkel a tragédia előtt tette ki kétéves kisfiát (videó)

life.hu

Közzétették a listát: ezekbe az üzletekbe nem lehet oltási igazolás nélkül belépni februártól Olaszországban

origo.hu

Az ÁVH-s ezredes elrabolta a gyerekét, majd elmegyógyintézetben kínoztatta az édesanyát