Az I. Kenyér- és Péksütemény Fesztiválnak a hétvégén a budai Vár legszebb része, a Savoyai-terasz ad otthont. Megsütik a Vár kenyerét, amit a vendégek azon melegében meg is kóstolhatnak.
Hihetetlen, de még nem volt olyan kenyérfesztivál, amelyen az ország különböző tájainak pékségei egyszerre tudták volna megmutatni, mit képesek alkotni a lisztből. Hányféle alakú, anyagú, ízesítésű, díszítésű kenyeret, milyen csigákat, tekercseket, pogácsákat, lángosokat sütnek.
Ennek kapcsán talán újra eszünkbe jut, hogy a búza maga az élet. A belőle készült kenyér mindennapi eledelünk. Annyira megszokott, hogy csak hiánya esetén feltűnő.
Pedig sokféle módon bánunk vele: van, aki frissen, melegen, ropogósan szereti. Másnak a szikkadt ízlik. Vannak, akiket csak a kenyérbél érdekel, szerencsére legalább ugyanennyien a héjáért vannak odáig. És akkor még nem említettük a sokféle variációt: a burgonyásat, a magosat, a fehéret és a barnát, a kovászosat és az élesztő nélkülit.
Olyan gazdagságban válogathatunk a kenyerek és a péksütemények között, hogy éppen ideje volt az országos seregszemlének. Olvasóinknak most két, otthon is elkészíthető, frissen, ropogósan igazán fenséges, illatos kenyér receptjét ajánljuk.