Aktuális

Bejött Orbán terve: megússzuk az új adókat

Bors

2013. május 30. csütörtök 09:00

Magyarország a többszöri próbálkozás és rengeteg különadó kivetése után kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. Kilenc év után sikerült ez, ami nagyon jó hír a piacoknak.

Magyarország lekerül az uniós szégyenpadról, az Európai Bizottság azt javasolta, hogy szüntessék meg a hazánk ellen indított túlzottdeficit-eljárást. Az eredmény nagy siker a kormánynak, Orbán Viktor ugyanis már 2010-ben azt mondta: ez az egyik fő feladat.

Magyarország az EU-s csatlakozás óta, azaz több mint kilenc éve áll az eljárás alatt. Igaz, ez eddig a szoros felügyelet nem járt konkrét szankciókkal, tehát az EU-s pénzekre nem volt veszéllyel. Ennek ellenére a hétköznapi életben is érezhető lesz, hogy Magyarország kikerül alóla. Eddig ugyanis az EU kérhetett kiigazításokat, megszorításokat, ezután ezeknek nem kell megfelelni, több szabadsága lesz a kormánynak. 

– Mindenképpen nagy eredmény, hogy kikerülünk alóla, hiszen ez rendkívül pozitív hír a piacok felé. Jól látható, hogy a forint új idei csúcsára (286 forint/euró) erősödött. Egyrészről bizalomgerjesztő lehet a befektetők számára, hogy megéri pénzt, munkahelyeket hozni Magyarországra. Másrészről – ami még fontosabb lépés – megelőlegezheti, hogy felminősítsenek minket a nagy hitelminősítők.

Az egyébként nem valószínű, hogy ettől beindul a kormányzati költekezés, hiszen az államadósság továbbra is magas, és nem szárnyal a gazdaság sem. De az elképzelhető, hogy további megszorításokra most már nem lesz szükség. Persze mindig az a kérdés, hogy meddig sikerül ilyen alacsonyan tartani a hiányt – vélekedett Saághy Pál, az Equilor vezető üzletkötője.

Hasonló véleményen van Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is, aki szerint az egyik konkrét eredménye az eljárás megszüntetésének a pedagógus-életpályamodell bevezetése lesz, amit már jó ideje ígérget a kormány. 

Mi a lényege az eljárásnak?

Az Európai Unió tagállamai még 1992-ben állapodtak meg a túlzottdeficit-eljárásban, amely arra szolgál, hogy kordában tartsa az országok költségvetését. A határvonal a GDP három százaléka, azaz amelyik ország e feletti hiánnyal fogadja el a költségvetést, az ellen eljárást indítanak. Bár a szabály szerint súlyos szankciókkal (akár pénzbüntetéssel) is sújthatja az EU a tagállamokat, egyelőre nem élt ezzel a jogával.

Ugyanis mára szinte az összes tagállam (27-ből 20) bekerült az eljárás alá. A kikerülés mindenképp pozitív dolog, de meg is kell tartani a hiányt, ugyanis kikerülni nehéz, visszakerülni azonban nagyon könnyű. 

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

A Pentagon szerint Putyin fel tudna lépni Ukrajnával szemben

mindmegette.hu

11 kiadós ebéd hétvégére, amely elkészül 30 perc alatt

life.hu

Sáfrány Emese megmondta a véleményét: szerinte ezért ment tönkre ennyi sztárházasság

hirtv.hu

„Szabó Tímea akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet”

kemma.hu

Mi történt Piroska nénivel? Egy éve nem tudni, hova tűnt az asszony Tatabányáról

origo.hu

Egy kattintással némíthatóvá válnak a Chrome fülei

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

vg.hu

Már egy ideje terjedt a koronavírus, mire észrevettük

vg.hu

Ez lehet a hatása az orosz-ukrán konfliktusnak

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a spanyolok a dánok testén keresztül újra a döntőben

origo.hu

A legrosszabb helyen próbált besorolni egy furgonos az M1-esen, mentőhelikopter vitte el - videó