Aktuális

Agyvérzést okozhat az étrend-kiegészítő

2013. május 27. hétfő 13:00

Gyógyszerek, ismeretlen növények, és gyakran az ideálisnál jóval több vitaminok. Többek között ilyen anyagokat is találtak a hazánkban forgalmazott étrend-kiegészítőkben.

Senki nem tudhatja, milyen anyagok kerülnek a szervezetébe, ha étrend-kiegészítőket fogyaszt. Az ÁNTSZ tavaly, illetve az év első három hónapjában 63 étrend-kiegészítő forgalmazását tiltotta be. Az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma kötelezővé tenné az ilyen készítmények előzetes ellenőrzését.

– Az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált, hogy egyes étrend-kiegészítő gyártók visszaéltek a laza jogszabályokkal és kis túlzással azt tettek bele ezekbe a szerekbe, amit akartak – mondta lapunknak Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni vezetője.

A szakembertől megtudtuk: jelenleg a gyártóknak csupán egy adatlapot kell kitölteniük, amelyben a termék összetételére kérdeznek rá, ezen felül semmilyen vizsgálat nincs. Mindez a jövőben úgy változna, hogy a forgalomba hozatal előtt lehetőség lenne az étrend-kiegészítők bevizsgálására.

A jogszabályok alapján a termék összetételéért, minőségéért a gyártó, illetve a forgalmazó a felelős. – Erre nagy szükség van, ugyanis bizonyos készítményeknél, mint például a potencianövelők, az izomnövelők és a testsúlycsökkentők, idegen anyagokat is találtunk a készítmények nagy részénél – állítja Székely Krisztina. - Mi azt szorgalmazzuk, hogy ne csak az újonnan piacra dobott termékeknél kelljen vizsgálati jelentést bemutatni, hanem a már forgalomban lévőkre is.

Az étrend-kiegészítők például gyógyszert egyáltalán nem tartalmazhatnának, mégis sokban megtalálhatók. A potencianövelőknél olyan hatóanyagokat találtunk, amelyek veszélyt jelenthetnek az egészségre. A fogyasztószerek hatóanyaga szívpanaszokat, akár infarktust is okozhat, míg az izomnövelőknél a tiltott szteroidok jelentenek veszélyt – magyarázza Székely Krisztina.

A helyettes országos tiszti főorvos szerint sokan internetes oldalakon forgalmaznak étrend-kiegészítőket. – Sokszor ellenőrizhetetlenek a forgalmazók. Egyik országban gyártják, másikban forgalmazzák, és egy harmadikban üzemeltetik a honlapot. Jó esetben „csak” átverik a fogyasztót, ugyanis a kívánt hatást nem tudja a termék, rosszabb esetben akár infarktust vagy agyvérzést is okozhatnak a szerek. Többen szorultak már emiatt egészségügyi ellátásra.

Leggyakrabban gyógyszer-hatóanyagok, ismeretlen új élelmiszerek, növények és nem megfelelő mennyiségű vitaminok vannak a termékekben – mondta lapunknak dr. Szabó Enikő. A helyettes országos tiszti főorvos szerint az előzetes ellenőrzés lehetősége azért is jó, mert így meg lehet akadályozni, hogy problémás termékek kerüljenek a polcokra.

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

likebalaton.hu

Négy évszakos Balaton – Tóth Balázs: karácsonykor is sorjáztak a foglalások

travelo.hu

Átmelegítenek és energiát adnak! A forró és fűszeres ételek napját ünnepeljük

magyarnemzet.hu

Deák Dániel: Nem lesz semmi a baloldal népszavazásából

kisalfold.hu

Ruhákat lopott az Árkád egyik üzletéből - Keresi a rendőrség

origo.hu

Újabb szolgáltatás tette ki a szexmunkások szűrét

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Boldog vagyok, hogy magyar lehetek – Máthé Dominik

origo.hu

Az ázsiai raktárak lettek az ingatlanszektor új sztárjai

origo.hu

Állóra büntetőfékezett a havas úton, ki akart szállni balhézni, azonnal jött a drága büntetés - videó

metropol.hu

A szád is eltátod, ha meglátod, mi horgonyzott le Budapest belvárosában- Fotó!

metropol.hu

A Kosnak most nagyon jó meglátásai, sugallatai lesznek

origo.hu

Szégyentelenül lemásolták a BMW-t, mégis híres lett ez a szovjet motor