Aktuális

Herzogék nyerhetnek: 23 milliárd a tét

Hofmeister Zoltán

Létrehozva: 2013.04.24.

Visszakerülhetnek az Egyesült Államokba a Herzog hagyaték magyar múzeumokban kiállított műkincsei, miután úgy döntött az amerikai bíróság, hogy lefolytatható a százmillió dollár (23 milliárd forint) értékért folytatott per - tudatták sajtóközleményben.

Minden pontban az örökösöknek adott igazat a magyar állammal szemben a washingtoni fellebbviteli bíróság, így a Herzog-per immár mind a 44 festményre vonatkozóan folytatódhat.

Báró Herzog Mór Lipót örökösei 1999-ben indítottak pert a magyar állam ellen a világhírű műgyűjtemény visszaszerzése érdekében. Több mint egy évtizedes magyarországi bírósági huzavonát követően az örökösök az Egyesült Államokban perelték be a magyar államot. A kérdéses képeket százmillió dollárra (23 milliárd forintra) becsülik.

Herzog Mór Lipót báró Magyarország egyik legértékesebb magángyűjteményének volt a tulajdonosa: El Greco, id. Lucas Cranach, Courbet, Zurbarán, van Dyck, Velázquez, Renoir, Monet és mások alkotásai lógtak a falán. Herzog báró 1934-ben hunyt el, felesége 1940-ben bekövetkezett halála után a gyűjteményt három gyermeke örökölte.

A második világháború és a zsidóüldözések következtében a páratlan gyűjtemény szétszóródott, a náci megszállást követően számos darabja magyar múzeumokba – így a Szépművészeti Múzeumba és a Magyar nemzeti Galériába – került. A Herzog-gyűjteményből származó egyes alkotásokat a német és lengyel állam már visszaszolgáltatta az örökösöknek az elmúlt években.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek