Aktuális

Zsuzsanna élete tört ketté a hőlégballon tragédiában

S. D., mkr

2013. február 28. csütörtök 07:25

Hátborzongató képsorok örökítik meg a luxori hőlégballon-tragédia pillanatait. A katasztrófában elhunyt Gy. Zsuzsanna szüleit sokkolta lányuk halála, a tíz éve Angliában élő művésznő emlékét alkotásai őrzik.

Isteni tehetséggel megáldott lányát gyászolja a Monostorapátin élő Gy. Nándor és felesége. A szülők kedden kapták a borzalmas hírt: Zsuzsanna is azon a hőlégballonon utazott, amely kigyulladt, majd lezuhant az egyiptomi Luxor közelében. Zsuzsa angol barátjával, Joe B.-vel vett részt egyiptomi nyaraláson.

Édesanyja óvta lányát a luxori utazástól

Zsuzsanna édesanyja megtörten nyitott ajtót lapunk munkatársának. – Kedden délután hívtak fel minket a Külügyminisztériumtól, hogy közöljék Zsuzsanna halálát – törölgette könnyeit az idős asszony, aki beljebb invitálva sorra mutatta a falakon lógó festményeket, amelyeket lánya készített, és örökre megőrzik Zsuzsanna emlékét. – Nézzék csak meg ezeket az élénk színeket, a lányom életszeretete és vidámsága a képein is érezhető. Zsuzsanna eredetileg közgazdaságot tanult, majd egyik pillanatról a másikra határozta el, hogy Angliába költözik.

Ott felfigyeltek a tehetségére, immáron tíz éve Londonban élt. A barátjával egy aukciós házban dolgozott. Annyira meg voltak elégedve a munkájával, hogy ő lett az aukciós ház arca is. Mi is látogattuk őt Londonban és ő is hazajött hozzánk. Zsuzsanna és a barátja imádta Egyiptomot, többször jártak már ott. Joe most töltötte be a 40. évét, születésnapja alkalmából mentek el nyaralni kedvenc országukba.

Féltettem őket, még mondtam is neki, hogy ne menjenek, hiszen manapság annyi borzalom történik a világban. Még a héten hazahozzuk a lányom holttestét és eltemetjük, de szeretnénk magunkban gyászolni, ezért a szertartásra csak a hozzátartozókat és a barátokat várjuk – mondta az anya.

Zsuzsa egyedi hangulatú rajzokat, kollázsokat, fotográfiákat készített, Zsi Chimera művésznéven ismerték őt a londoni műértők. A tragédia a pár kollégáit is lesújtotta. Nick Carter, az aukciós ház vezetője szerint Zsuzsa és Joe két különböző karakterű ember volt, mégis nagyon szerették egymást, igazi társra leltek a másikban. Össze is költöztek, a kollégák szerint tökéletes párt alkottak. Gyermekük nem volt, ám féltve imádták Ollie nevű kutyájukat, aki immár hiába várja haza a gazdikat.

Nem történt bűncselekmény

A katasztrófát csak egyetlen turista, Michael Rennie és a hőlégballon kormányosa élte túl. Mindketten kiugrottak az égő kosárból. A tragédia pillanatairól nyilvánosságra hoztak egy videót, ezen jól látszódik, hogy a hőlégballon vastag füsttel égett, majd az ernyő hirtelen elvékonyodott és a kosár csíkot húzva maga mögött zuhant a mélybe.

Hisam Mohamed Kandil miniszterelnök elrendelte a katasztrófa azonnali kivizsgálását. Az előzetes vizsgálat szerint a ballon kigyulladása nem hozható összefüggésbe semmilyen bűnös szándékkal. A baleset helyszínén négy nyomozócsoport tartott szemlét, beszéltek a helybeliekkel, és ellenőrizték a hőlégballont üzemeltető társaság engedélyeit. 

A nyomozócsoport közlése szerint a járművet üzemeltető Sky Cruise társaság tevékenysége utoljára két héttel ezelőtt esett át rutinel-lenőrzésen. Az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter, Váel al-Maadávi tegnap bejelentette: engedélyezték, hogy a brit hatóságok részt vegyenek a baleset körülményeinek kivizsgálásában.

Kártérítési perek indulhatnak

Mint minden hasonló baleset esetén, feltehetően a luxori ballontragédia után is kártérítési perek indulnak. Az ismert ügyvéd, dr. Ábrahám László szerint ilyen esetekben az üzemeltetőt feltétlenül felelősség terheli. – Talán korai kijelenteni, hogy nem történt emberi mulasztás – vélekedett a Borsnak a jogász. – A hőlégballonokban például kötelező tűzoltó készülék elhelyezése. Tűz esetén a kormányosnak aligha az a dolga, hogy kiugorjon és az utasait magukra hagyja.

Ehelyett meg kell próbálnia elhárítani a veszélyt. Amíg például az amerikai kacsahajó tragédiájánál vagy a Costa Concordia elsüllyedésénél nagy társaságok az üzemeltetők és jó eséllyel behajtható a kártérítés, a hőlégballon- katasztrófa esetében nem biztos, hogy minden simán megy. Lehet, hogy egy kis, akár egyszemélyes társaság az üzemeltető, amely ellen a kártérítés ugyan megítélhető, ám aligha behajtható – tette hozzá Ábrahám.

 

Csapás a turizmusnak

Az egyiptomi turizmus 2011-es mélypontja után a tavalyi év már a lassú újjáéledésről szólt. A magyarok utazási hajlandóságát tekintve az utazási irodák szerint nem a zavargások játszanak szerepet, hanem a gyenge forint és a szolgáltatások drágulása. A kedvenc turistaparadicsom még mindig Hurghada, és Sarm-es-Sejk, de a búvárkodás is menő. Az egyiptomi turizmusban fekete évként emlegetett 2011 után nemzetközi szinten némi növekedést tapasztaltak tavaly.

Hisham Zaazou turisztikai miniszter szerint a 2011-es évhez képest 17 százalékkal több turista látogatott az országukba, és a turizmusból befolyó bevételek 13 százalékkal nőttek 2012-ben. Ugyanakkor az olyan katasztrófák, mint a hurghadai buszbaleset vagy a keddi hőlégballon-baleset, beláthatatlan következményekkel járnak az arab ország számára.

További cikkek

Omikron

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

Tragédia

Tragédiába torkollott a jégen való biciklizés Szúnyogszéken

Ez is érdekelhet

life.hu

Brutális: kutyasétáltató nőt vertek véresre fényes nappal - Fotó (18+)

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

origo.hu

Pocsolya miatt nem tudott beszállni az idős nő a kocsijába, csodálatos, hogyan segítettek rajta - videó

hirtv.hu

Így árusították ki Karácsonyék a budai hegyek legvarázslatosabb villáját + VIDEÓ

kisalfold.hu

Hamis parfümökkel üzletelt a neten egy egy Győr-Moson-Sopron megyei hirdető

origo.hu

Nyüzsgő római város romjai mesélnek a „feketeföldiekről”

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland 5 góllal is vezetett, de kikapott Horvátországtól

vg.hu

Nyolc éve fekszik kórházban műtéti fertőzés miatt a lánya, 100 millió forintra perli a kórházat

ripost.hu

„Csak sírdogáltam az orvosiban csendesen” – megrázó vallomás a magyar doktortól

vg.hu

WHO: az omikron vethet véget a járványnak

life.hu

Árverezik Erdélyi Mónika házát: ezért került hatósági eljárás alá

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára