A „franciák Vecsése”, a Strasbourg városától mintegy húsz kilométerre délre elterülő Krautergersheim és vidéke, Franciaország savanyú káposztájának (choucroute) őshazája egy ideje már a háztartási és a termeléshez szükséges áramot is a káposztából nyeri. Mint mindenütt, az erjesztésnél keletkező és étkezési célra nem szolgáló levet mint savtartalmú folyadékot ôk is szennyvízként kezelték korábban.
Mígnem egy „forradalmi felfedezés” folytán rá nem jöttek: a káposztalé nem közönséges szennyvíz. Merthogy kiderült: olyan baktériumok is bekerülnek ebbe a folyadékba, melyek néhány óra leforgása alatt felfalják a káposztalé organikus összetevőinek kilencven százalékát, és eközben metánban gazdag biogázt termelnek, abból viszont energiát lehet nyerni.
A felfedezést tettek követték: biogáz termeléséhez kisebb „reaktorokat” építettek a nagy ülepítőmedencék mellé. Az ülepítőkben keletkezett iszapot a gyorsan faló baktériummal oltják be, az erjesztés során a biogázból keletkező hőenergiát a reaktorok segítségével áramtermelésre használják. Az árammal az ezerhatszáz lakosú települést és a savanyítóüzemeket működtetik, mi több, a felesleges áramot pénzzé teszik, eladják az áramszolgáltató hálózatába.
A káposzta különleges hasznosításához a helyiek tulajdonképpen a sörgyártásban szerzett tapasztalatokat kamatoztatták. A „megoldás” egyik gyenge pontja, hogy a savanyításnak is vannak szezonális ingadozásai, ezért időről időre az áramtermelés is kisebb. Ez persze nem gond, hisz a falunak mindig jut belőle elég, ráadásul a szennyezés fogalma helyett immár a fenntartható fejlődés fogalmával kapcsolódott össze Krautergersheim neve.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.