Ananász: bromelain enzimet tartalmaz, ami véd a gyulladásoktól és a már meglévő betegséget is gyorsabban gyógyítja. A kutatók szerint a bromelain hatékony a rák, különösen az áttétek kialakulása ellen.
Alma: pektintartalma nem csupán a hasmenés ellen jó, hanem gátolja a vastagbél rákos sejtjeinek növekedését is.
Sárgabarack: Erősíti az immunrendszert, és csökkenti a rák kockázatát. Ká- liumtartalma mérsékli a stroke veszélyét, míg rostjai védelmet nyújtanak a vastagbélrák ellen.
Avokádó: olyan zsírokat tartalmaz, melyek alacsonyan tartják a vér koleszterinszintjét, így védi a szív- és érrendszert.
Bogyós gyümölcsök: az eper, a málna, a szeder természetes gyógyszerei a Parkinson-kórnak, a depressziónak, a magas vérnyomásnak és a ráknak.
Chili: kapszaicintartalma csökkenti az izomfájdalmat és a prosztata rákos sejtjeit is pusztítja.
Vörös áfonya: észrevették, hogy a kis piros bogyók gátolják a rosszindulatú sejtek növekedését.
Madársaláta: sejtvédő vitaminokat tartalmaz. Vásárlásnál érdemes bioterméket választani.
Édeskömény: illóolaja elpusztítja a baktériumokat, védi az immunrendszert és enyhíti a gyomorpanaszokat.
Gabonafélék: fontos, hogy ezeket teljes kiőrlésű formában fogyasszuk, mert az emészthetetlen rostok kitűnő béltisztítók. Napi 90 gramm teljes kiőrlésű gabona jelentősen csökkenti a daganatok kockázatát.
Gránátalma: antioxidánsai védik az immunrendszert, s hatástalanítják a szervezetbe jutó káros molekulákat.
Zöld tea: a zöld tea nagy mennyiségű katechint tartalmaz, mely vegyület gátolja a tumornövekedést. Napi háromcsészényi ajánlott.
Csipkebogyó: rendkívül gazdag C-vitaminban és a rákmegelőző hatású likopinban.
Hering: omega–3 zsírsavai nélkülözhetetlenek a sejtek egyensúlyának fenntartásában.
Hüvelyesek: a borsó, a bab és a lencse remek rostellátói a szervezetnek, azaz védik a bélrendszert. A bennük lévő fehérjék a vírusok ellen hatásosak.
Gyömbér: csillapítja a gyulladást és véralvadásgátló hatása is van.
Burgonya: a főzés közben sem károsodó fehérjék erősítik az immunrendszert.
Cseresznye: fő hatóanyaga a vörös festék. Ez rögzíti a szabad gyököket, gátolja a gyulladást és védi az ereket.
Fokhagyma: csökkenti a vérnyomást, védi az ereket. Fő hatóanyaga a szulfidok, ami megóv az agresszív környezeti ártalmak ellen.
Káposztafélék: a kelbimbó, a kelkáposzta, a karfiol, a brokkoli, a kínai kel, a fehér és vörös káposzta tartozik a káposzták családjába. Mindegyik rendkívül gazdag rákellenes anyagokban.
Zsázsa: előnye, hogy ízesítésre használva nem kell melegíteni, így benne marad az összes vitamin és rák elleni hatóanyag.
Kömény: serkenti az étvágyat és az emésztést, enyhíti a hasi görcsöket, véd a gombás fertőzésektől.
Tök: a benne lévő szelén csökkenti a tüdőrák kockázatát. Gazdag sejtvédő nyomelemekben.
Kurkuma: e fűszer nagy remény a rákkutatásban. Úgy tartják, gátolja a rosszindulatú sejtek kialakulását. Ami már bizonyos: enyhíti a görcsöket és gyulladások ellen is hatásos.
Mangó: az egzotikus gyümölcsben lévő bétakarotin egészségesen tartja a sejteket és javítja a már kialakult kisebb károkat.
Lenmag: hatóanyagai segítenek a változókorban jelentkező hőhullámok leküzdésében. Rost- és omega–3-tartalma a rák kialakulásától véd.
Keserű dinnye: ez a diabetes kezelésében már bizonyított, a mellrák elleni hatását most vizsgálják.
Torma: erősíti az immunrendszert és sejtvédő hatása is van.
Olívaolaj: a benne lévő zsírsavak fiatalon és rugalmasan tartják a sejteket, ez ellenállóvá teszi a szervezetet, továbbá védi a szívet.
Papaya: taszítja a kártevőket, természetes sebtisztító. Ausztrál kutatók szerint gátolja a tumorsejtek növekedését.
Petrezselyem: Növényi színezéke, az apigenin fékezi az emlődaganat növekedését.
Borsmenta: a gyomorproblémák kezelése mellett felfedezték a rákkezelésben kifejtett jótékony hatását is. Illóolaja bizonyítottan csökkenti a sugárzás okozta károkat.
Túró, joghurt, kefir és társai: a tejsav erősíti az immunrendszert és védi a beleket. A triptofán hatóanyag hangulatjavító, a kalcium pedig csonterősítő.
Repceolaj: zsírsavai egyensúlyban tartják a vérnyomást és a koleszterinszintet, illetve csökkentik a rák kockázatát.
Cékla: magas vas- és folsavtartalma védi az immunrendszert. A vesekőképződés ellen is hatásos.
Vörösbor: a minőségi nedűk ásványi anyagai akár meg is béníthatják a rákos sejteket.
Zsálya: csökkenti a torokfájást és hatásos a szájüregi gyulladások kezelésében, valamint mérsékli a túlzott izzadást. Olaja gátolja a kórokozók szaporodását.
Homoktövis: magas a C-vitamin-tar-talma, és a rák elleni küzdelemben is vizsgálják már a hatását. Olaját régóta használják fertőzésekre.
Savanyú káposzta: segíti az emésztést és elősegíti az egészséges növekedést. Magas a C-vitamin- és a B12- tartalma.
Csokoládé: polifenoljai csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet. Válasszunk legalább 70%-os kakaótartalmút!
Zeller: méregtelenít, javítja az anyagcsere-rendellenességeket. Apigenin hatóanyaga gátolja a rák kiújulását.
Mustár: minél csípősebb a mustár, annál erősebb a daganatellenes hatása. Serkenti a fehérvérsejteket, megszünteti a káros anyagok hatását.
Szója: a hormonszerű növényi vegyületek a szakértők szerint hatékony védelmet nyújtanak a mell- és prosztatarák ellen.
Spárga: sok C- és E-vitamint tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszert és megkötik a szabad gyököket.
Spenót: tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy ez a zöldség védi a tüdőt.
Paradicsom: az egyik csillag a gyógyító élelmiszerek között. Nagy mennyiségben tartalmaz likopint, mely az egyik leghatékonyabb rákgátló anyag. Ajánlott adag: napi két szem.
Dió, mandula, kesudió: tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a legjobb zsírsavakkal. Többi közt lassítják a prosztatarák kialakulását. Napi egy-maréknyi ajánlott valamelyikből.
Szőlő: főként a sötét színű gyümölcs tartalmazza azt a hatóanyagot, ami segíti a sejtek fejlődését.
Citrusfélék: növényi vegyületeiknek köszönhetően az összes citrusféle csökkenti az emésztőrendszeri daganatos betegségek kialakulását.
Hagyma: azoknál a nőknél, akik gyakran esznek hagymát, ritkábban alakul ki petefészekrák. Ez feltehetően kéntartalmú hatóanyagainak köszönhető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.