A menyhalat választották az idei év halává. A decembertől márciusig horgászható, apró, fehér húsú hal nyereménye plusz öt centi: a szakemberek ennyivel emelnék meg a faj kifogható egyedeinek mérethatárát.
Bár a hazai vizekben 89 halfajta él, a magyarok többsége csak a pontyról, a csukáról, a harcsáról, a busáról vagy a keszegről hallott. Főként azok a fajok ismertek, amelyek megtalálhatók a halaspultokon, így az sem csoda, hogy a Magyar Haltani Társaság versenyén is egy horgászható faj, a menyhal győzött két védett halféle, a leánykoncér és a kurta baing előtt.
– Halfajaink népszerűsítése a cél, ezért az év hala versenynek egy győztese, de három nyertese van – mondja Harka Ákos, a társaság elnöke.
– A menyhal vagy ahogy a versenybe őt benevező horgászok hívják, a menyus megérdemli a figyelmet: eddig keveset lehetett róla tudni, rejtőző életmódja miatt azt hitték, hogy melegben „nyári álmot” alszik. Ez a dogma megdőlt, de a faj egyedeit csak december és március között lehet fogni, ilyenkor ívik – magyarázza a szakember.
– Az elmúlt években egyre több egyedről tudunk, de érdemes lenne megemelni a kifogható méretet 25 centire. Egy 20 centis, kifogható egyed 70 dekát nyom, de ha egy évig még vissza kellene dobni, akkor egy újabb szezonban vehet részt a szaporodásban.
A menyus a szavazatok 53 százalékával két védett fajt előzött be: a kutatók által javasolt kurta baing csak 12, a természetvédők favoritja, a leánykoncér pedig 35 százaléknyi szavazatot gyűjtött.
Kiváló étek, nemcsak ínyenceknek
Kevesen tudják, de a menyhalnak kiváló a húsa. Több remek recept alapján lehet elkészíteni. A Bors a rozmaringos változatát ajánlja. A megnyúzott menyhalakat 4-5 centis patkókra vágjuk, és jól besózzuk. 5-6 közepes (30-35 centis) menyhalhoz két citrom levéből, 3 evőkanál olívaolajból, borssal, őrölt rozmaringgal ízesítve készítsünk páclevet. A besózott szeleteket a páclébe helyezve egy napig hagyjuk állni. Másnap lecsöpögtetve forgassuk kukoricaliszttel, sóval és pár kávéskanál rozmaringgal készült panírba a menyusokat, majd süssük ki őket forró olajban. Mennyei.