Aktuális

V. László naplóba írta: kinek, mennyit adott

P. Gál Judit

Létrehozva: 2012.12.27.

Miért épp idén fogták el? Miért nem hat évvel ez­előtt? Joggal teszik fel a kérdést a szervezett alvilágot jól ismerő rendőrök, jogászok a rendőrmaffiaügy fő gyanúsítottjával, V. Lászlóval kapcsolatban.

Minden idők legkomolyabb, rendőri vezetőket érintő ügyeként vonul be a honi kriminalisztika történetébe V. László ügye.

A gyanúsítottak között van a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályá­nak exvezetője, H. Lajos, a BRFK közrendvédelmi osztá­lyának volt vezetője, K. Tamás és az NNI maffiaellenes főosztályának volt vezetője, G. Imre is.

V. Lászlót a kilencvenes években a ma már hét gyilkossággal – köztük az Aranykéz utcai robbantással – gyanúsított Portik Tamás és más, az éjszakában ismert személyiségek képviselőjeként tartották számon.

Tényként kezelték, hogy csak formálisan vezeti azokat a szórakozóhelyeket, amelyek hihetetlen bevételt könyvelhettek el. Nyíltan soha semmibe nem avatkozott bele. Ugyanakkor a rivális klubok tulajai soha nem értették, az általa vezetett helyek hogyan úszhatják meg rendre a drograzziákat.

V. László az utóbbi években már negyven szórakozóhely tulajdonosa volt. Nyilvánvalóan egy percig sem számított arra, hogy május 31-én milliárdos korrupciós ügy első számú gyanúsítottjává válik. Ezzel magyarázható, hogy a férfi ellen – információink szerint – hihetetlen mennyiségű lehallgatási jegyzőkönyvet és egy olyan, saját kézzel írott naplót is felmutathatnak bizonyítékként, amelyben tételesen leírta, melyik rendőrnek mennyi pénzt juttatott.

A férfi ügyvédje, Nagy Gábor nem nyilatkozik. H. Lajos és G. Imre ügyvédje viszont kétkedve fogad minden bizonyítékot.

– A mai napig nem tudjuk, hogy az ügyfeleimet pontosan milyen adatok alapján, milyen bűncselekmények miatt tartják hónapok óta előzetes letartóztatásban. A gyanúsításban egyetlen konkrétum sem szerepel – nyilatkozta a Borsnak Zsurkán Béla ügyvéd. Hozzátette: hiába kérték, eddig egyetlen nyomozási cselekmény – szembesítés, tanúkihallgatás – sem volt a védelem indítványai alapján.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az ügyvéd felvetéseirôl a nyomozás érdekében nem nyilatkozott. Jogász körökben viszont érdekes egybeesésnek tartják, hogy a történtek után több rendőri vezető áthelyezéséről döntöttek, illetve a Nemzeti Nyomozó Irodát összevonták a Készenléti Rendőrséggel.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek