Aktuális

Halálra ítélik a végső stádiumú rákosokat?

S. D., Hu-Zo

2012. december 14. péntek 09:00

Akár milliókat spórolhat az állam egy-egy rákos betegen, ha elfogadják azt a tervezetet, ami szerint csak bizonyos esetekben alkalmaznák a drágább és hathatósabb kezeléseket. Az elképzelésre szakmai egyeztetés vár.

Már nem csak a haláltól félnek a rákos betegek. Az Emberi Erőforrás Minisztériumának (EMMI) honlapján olvasható legújabb tervezet szerint csökkentenék a nagy értékű gyógyszeres kezelések számát, ami egyes daganatos betegeket is érinthet.

A minisztériumi munkaanyag lényegében azt írja le, hogy elsősorban csak azok az áttétes vastagbélrákos betegek részesülhetnének a célzott gyógyszeres kezelésben, akiknél esély van a gyógyulásra vagy operálható állapotba kerülnek.

Mennyibe kerül a végső állapot?

Tucatnyi neves orvost, egészségügyi közgazdászt és szakértőt kerestünk fel telefonon, hogy megtudjuk: mennyibe is kerül tulajdonképpen egy rákos beteg gyógyítása az államnak. Egy haldokló ember gyógyítása során lehet az szempont, hogy mennyibe kerül a kezelés?

Vélemények elhangzottak ugyan, ám a nevét senki nem kívánta adni.

– A rákbetegek gyógyítását célzó gyógyszerek ára drasztikusan emelkedett az utóbbi időben, ám hatékonyságuk ezzel együtt nem javult – kezdi egy egészségügyben dolgozó vezető. – De nem csak az árak változása miatt meghatározhatatlan, mennyibe kerül egy páciens gyógyítása. Akadnak olyan ritka esetek, amelyeknél az évi tízmillió forintot is elérheti a gyógykezelés. Nemrég egy kétmillió forintos kezelés árán két nappal sikerült meghosszabbítani egy rákbeteg életét. Ez az eset is jól példázza, hogy a gyógyításban elengedhetetlen a méltányosság és az ésszerűség.

Teljes életet élhet egy haldokló is

– Egy áttétes vastagbélrákos beteg esetében a hat hónapos várható élettartamot átlagosan akár 26-28 hónapra is fel lehet tornázni a megfelelő kezeléssel. Vannak betegek, akik már több mint öt éve kapják a kezelést úgy, hogy életminőségüket és munkaképességüket is megőrizték, tehát hasznos tagjai maradtak a társadalomnak –kezdte dr. Landherr László, az Uzsoki Kórház Fővárosi Onkoradiológiai Központjának osztályvezető főorvosa. – Még nem olvastam teljes egészében a minisztériumi munkaanyagot, és egy készülőfélben lévő tervezet esetében nagyon óvatosan kell fogalmazni. De amennyiben emiatt hátrányos helyzetbe kerülnének a betegek, mindenképpen elfogadhatatlan a dolog. Hatalmas visszalépést jelentene ez a rákgyógyításban – jelentette ki a tekintélyes szakember.

A munkaanyagból kiolvasható információk értelmében azoknál, akiknél néhány hónapon belül végzetessé válhat a daganatok terjedése, első körben a kemoterápiát írnák elő, s csak akkor váltanának át a gyógyszeres kezelésre, amikor a hagyományos kezelés már nem javít az állapotukon.

– Az orvostudomány egyre többet tud a daganatok sejten belüli jelátviteli útjairól. A tervezetben említett célzott terápiák ezekre hatnak. Ezek a gyógyszerek különböző daganatoknál is hatásosak lehetnek, de csak akkor, ha a klasszikus kemoterápiával együtt alkalmazzák őket – fejtette ki az Uzsoki Kórház fő-
orvosa, hozzátéve: mindkettő terápia megtartása szükséges lenne.

Szócska védi a módosító tervezetet

– Félreértelmezték az onkológiai készítmények támogatásának módosításáról szóló tervezetet. Ennek célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a számukra hatékony kezelést – jelentette ki Szócska Miklós, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára. – Mostanáig bevett gyakorlat volt, hogy olyanoknál is alkalmazták a költséges terápiát, akiknél nemcsak teljességgel hatástalan volt a kezelés, hanem akár még rontotta is állapotukat – tette hozzá.

Megkerestük az államtitkárságot is, hogy meg tudjuk, kik vettek részt a tervezet elkészítésében. Neveket nem mondtak. – Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága az illetékes szakmai kollégiumi tagozatok tagjaival, így az onkológia szakterületének vezető szakembereivel közösen a nemzetközi ajánlások, tudományos bizonyítékok alapján dolgozták ki a tervezetet – válaszoltak. 

További cikkek

Szexi

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

Gyász

Késelés a XVI. kerületben: Felesége előtt csuklott össze a szíven szúrt családapa

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

metropol.hu

Gáspár Győző is gratulált Kulcsár Edina új kapcsolatához, nem is akárhogyan- Fotó!

life.hu

Tények és tévhitek a D-vitaminnal kapcsolatban

hirtv.hu

Ön szerint is a fekete párduc van rajta? Újabb, jobb minőségű videó készült - ezúttal Kerecsendnél

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Nem remekelt a Samsung Galaxy S21 széria

nemzetisport.hu

FTC: bejelentették a nigériai csatár szerződtetését – hivatalos

origo.hu

Megkezdődött a fejlesztés az egykori győri kekszgyár területén

nemzetisport.hu

Serie A: totális káosz – a Fiorentina kiütötte a Genoát

nemzetisport.hu

FIFA-gála: Messi, Szalah vagy Lewandowski örülhet? – élőben az NSO-n!

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

origo.hu

Családja gyászolja a budapesti rablóüldözőt, aki hősi halált halt