Elképzelhető, hogy forgalmaznak génmódosított élelmiszereket hazai cégek, igaz, csak kis mennyiségben vagy feltüntetve. A Greenpeace szerint az állatkísérletek azt igazolják, hogy ez veszélyes.
Jelentősebb élelmiszert előállító vagy forgalmazó cégeknek küldött kérdőívet a Greenpeace Magyarországon. Arra voltak kíváncsiak, kapható-e náluk génmódosított élelmiszer. A cégek kétharmada nemmel válaszolt, a többiek fütyültek a kérésre.
– Szomorú ez, mert ilyenkor a vásárlók találgatni kezdenek, és megrendül a bizalom – vélekedik Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.
Magyarországon a törvény nem engedi génmódosított növények termesztését, ám a forgalmazásuk megengedett. Igaz, ezt jelölni kell az árun.
– De csak akkor, ha az adott összetevőn belül meghaladja a 0,9 százalékot a génmódosított anyag aránya. Ráadásul a húst, tejet és tojást tartalmazó készítményeknél nem kell jelölni, ha az állat, amelyből származik, génmanipulált növényt fogyasztott – hívja fel a figyelmet Tömöri Balázs. A Greenpeace munkatársa szerint hiába bizonyosodott be állatkísérletekkel, hogy a génmódosított élelmiszerek allergiát, máj- és vese bajt, szaporodási zavarokat okozhatnak, az óriási üzlet miatt nem szabnak nekik gátat.
Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus vitatja ezt.
– Két tábor áll egymással szemben. Az egyik szerint amióta létezik növénynemesítés, azóta beleavatkoznak a természetbe. De amíg az oltás például évszázadok óta elfogadott, ma már képesek rá, hogy géneket ültessenek egyik növényből a másikba a hozam drasztikus növelése érdekében. A másik tábor szerint nem lehet bizonyítani, hogy bármilyen káros hatással lehet az emberre a génmanipuláció. Mamár a gyógyszerek nagy részét is génmódosítással állítják elő. Egyelőre senki nem bizonyította, hogy a növényi génekbe való beavatkozás az emberre káros – szögezi le a professzor.