Aktuális

Életveszélybe sodorja a mobil a gyalogosokat

Hu-Zo

2012. december 15. szombat 10:00

Halálos veszélyt jelent menet közben híreket vagy üzeneteket olvasgatni az interneten, s nem csak az autóval közlekedők számára. Megállapították: a gyalogosok még nagyobb veszélyben vannak az okosmobilok miatt.

Egyre gyorsabbak és egyre halkabbak az autók – a gyalogosok legnagyobb veszedelmére. Ők meg ugyanis az okostelefonjukkal vannak elfoglalva útközben.

Szemük a képernyőn, a gondolataik valahol a világhálón vándorolnak, vagy egy játék főhőseként ugrándoznak, se látnak, se hallanak. Állandóan a telefonjuk gombjait nyomkodják, így sétálnak bele a pirosba.

A Washingtoni Egyetem felmérése szerint négyszer akkora veszélyben vannak, mint azok az autósok, akik vezetés közben interneteznek.

– Méréseink szerint két másodperccel hosszabb időt tölt az úttesten az, aki a készülékével van elfoglalva – állapították meg a tudósok. – A figyelmük és a reakcióidejük jelentősen csökken. Seattle városában a gyalogosok harmada, főleg a fiatalok úgy járnak-kelnek, mint a vakok és süketek. Hasonló figyelemfelkeltő kampányra van szükség, mint az ittas vezetés esetében. 

Az okostelefonok itthon is óriási népszerűségnek örvendenek, a rengeteg funkció arra ösztökéli az embert, hogy használja is azokat. 

– Míg régen az utcán sétáló ember újságolvasás közben lépett bele egy gödörbe, rosszabb esetben egy fedelét elvesztett csatornába, ma ugyanez megtörténhet utcai internetezés közben – figyelmeztet Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakértő. – Ezeken a modern készülékeken akár már tévét is lehet nézni, és a képernyő vonzza a tekintetet.

Veszélyes lehet a fotók nézegetése, a fülhallgatós zenehallgatás is, mert elvonja a figyelmet. Különösen veszélyes, ha mindez például bicikli és gyalogosút kereszteződésében vagy gyalogos átjáróban történik. A helyes magatartás az, ha állva a járdán használjuk az okostelefon kereső vagy író funkcióit. Az én meglátásom szerint azonban a veszély az autóban még nagyobb, mert azzal másodpercenként akár 30–50 métert is megteszünk. Könnyen belát-ható, hogy egy öt másodperces keresgélés során a vezető kétszázötven mé­-tert tesz meg vakon, miközben fel sem pillant az útra. Egy váratlan akadály felbukkanása komoly veszélyt jelent. A GPS nagy segítség, de a térképét csak úgy szabad használni, ha fent van az út látóteré-ben – hangsúlyozza a szakember.
 

További cikkek

Felvétel

Hűtlen pasiját akarta lebuktatni, szörnyű titkot fedezett fel

Jóslat

2028-tól 18 hónapig fog tartani egy év – állítja az időutazó

Ez is érdekelhet

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

borsonline.hu

Az egész utat lezárták, akkora baleset történt Heves megyében

origo.hu

Megunta a sorban állást Pesterzsébeten, és megmutatta, szerinte mire való a városi terepjáró - videó

hirtv.hu

Kamionbaleset miatt torlódik a forgalom az M0-son Pestszentimrénél

kemma.hu

Rendőrségi fotón ismerték fel magukat a tatabányai tinik, azonnal feladták magukat

origo.hu

Élve temették el ezeket az ókori kínai harcosokat

nemzetisport.hu

Videó: Csercseszov debütálása, avagy így kapott ki a Fradi a DAC-tól

origo.hu

Itt a döntés: emberi jogokat sért a hangos WC-lehúzás az olaszoknál

vg.hu

Katonákat küldenének Romániába

life.hu

Mindenkinek van egy "halálórája", amely pontosan jelzi, meddig fog élni

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda