Aktuális

Diáktüntetés: halat adtak a zsaruk az őrizeteseknek

Létrehozva: 2012.12.21.

Egyelőre nem döntött arról a három tüntető, hogy élnek-e jogorvoslattal a szerda éjjeli előállításuk miatt. A rendőrök három fiatalt vittek el a diáktüntetésről, egyiküknél két bicskát találtak. A megmozdulások folytatódnak.

Két-három órát kellett a rendőrkapitányságon töltenie annak a három tüntetőnek, akit szerda éjjel előállítottak. Mint ismert: több ezer diák vonult fel Budapesten, hogy a kormány felsőoktatási reformja ellen tiltakozzon. Miután a tüntetésnek hivatalosan vége lett, elfoglalták a Lánchidat.

– Innen vittek el minket, pedig nem voltunk szervezői, sem irányítói az eseményeknek, csak egy megafonba beszéltünk a tömeghez – mondta a Borsnak Barabás Richárd, az egyik előállított fiatal, aki a Színművészeti Egyetemen végzett, jelenleg egy független társulatban játszik. Szeretne egy második diplomát is szerezni, így nagyon is érintettnek érzi magát.

– A rendőrök azt kérték tőlünk, hogy vonuljunk le a hídról. Én ezt meg akartam szavaztatni. Meg sem várták a döntést, közölték, hogy visznek. Nem ellenkeztem. Később még két másik srácot elvittek. Mindhárman az újpesti kapitányságon kötöttünk ki. Nagyon barátságosak voltak, még kenyeret és szardíniát is kaptunk – mesélte a 25 éves Richárd, akit a 23 éves Tóth Jánossal és egy 17 éves gimnazistával együtt vittek be.

Amikor hajnali kettőkor szabadultak, több tucat társuk várt rájuk.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: gyülekezési joggal való visszaélés miatt figyelmeztették a fiatalokat.

– A 17 éves fiatalembernél egy, B. Richárdnál két kést talált, majd foglalt le a rendőrség – olvasható a közleményben, a srácok szerint hibásan.

– Tévedés. Jani hátizsákjában volt egy bicska és egy svájci kés, amiket evéshez használ, de ezeknek semmi közük nem volt a tüntetésekhez – jelentette ki Richárd. Később a rendőrség is korrigált.

Tegnap az ELTE-n tartottak hallgatói fórumot, mára pedig a Széll Kálmán térre hívják a diákokat.

Tovább szűkült a kör

Nemcsak a jogi és gazdasági képzésért kell fizetni jövőre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma tegnapi közleménye felsorolta azokat a szakokat, ahol nem lesznek 2013-ban államilag finanszírozott helyek. Ezek: andragógia, pénzügy és számvitel, turizmusvendéglátás, kommunikáció, emberi erőforrások, nemzetközi tanulmányok, kereskedelem-marketing. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek